Mainos

Hiljainen jättijyrsijä vaarassa

Maailman suurin jyrsijä, jättimäinen muinaisjäänne kapybara on ollut vaarassa Brasilian Rio de Janeirossa. Keskellä luksuslähiötä asusteleva vetäytyväluonteinen vesieläin sai asukkaiden suojeluhalun heräämään, ja nyt kapybarojen olot ovat parantuneet.

Rion Barra de Tijucan kerrostaloja ympäröivä kaupunginosa on vehreä paratiisi, jonka keskellä virtaa hiljaa Marapendin kanava. Viheralue on monien alkuperäisleläinten koti ja lehvästön vedenrajassa lymyää myös sympaattinen kapybara.

Suomeksi tätä ison koiran kokoista, lievästi tynnyrinmuotoista jyrsijää kutsutaan vesisiaksi, vaikka sillä ei ole sukulaisuutta sikojen kanssa. Ympäri maailmaa otusta innokkaasti fanittavat lyhentävätkin sen tuttavallisesti vain kapyksi. Kun viime vuoden lopulla Riossa löytyi kuristettu kapybaran ruumis, asukkaiden ryhdistäytyivät rintamaan suojelutyöhön.

Nyt Tijucan asukkaat esittelevät leppoisia naapureitaan kaikille halukkaille. Joka keskiviikko innokkaille on järjestetty lauttamatka kanaalilla, ja hyvällä onnella kapybarat pesueineen näyttäytyvät. Aiemmin palokunta on siirtänyt kapybaroja eläintarhoihin, mutta käytäntö on lopetettu, koska eläimistä ei ole haittaa. Kapybarat itse päästävät ihmiset lähelle seurailemaan oleskeluaan ja jopa antavat syöttää itseään.

Suurperheelliset kapybarat elävät Etelä-Amerikan asukkeja. Niiden kanta on vakaa.

(MTV3-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.