Hikalle löytyi syy? Ärsyttävällä nikotuksella voikin olla tärkeä tehtävä

Miksi suussa maistuu veri tai metalli? 0:36
Lisää yleisiä, ärsyttäviä ongelmia: Miksi suussa maistuu veri tai metalli?

Vauvan hikka voi kertoa aivojen kehityksestä.

Hikka on ärsyttävä vaiva, mutta se saattaa olla myös hyvin hyödyllinen. Lontoolaisessa yliopistossa on tultu siihen tulokseen, että hikottelu voi kertoa aivojen kehityksestä, kertoo CNN.

Oppilaitos UCL tutki 13 vastasyntynyttä vauvaa. Tutkimuksessa lasten kehoon kiinnitettiin sensoreita ja päähän asetettiin elektrodeja.

Testeissä paljastui, että hikka sai aikaan toimintaa vauvan aivoissa. Kun lapsi sai hikan, nikotuksen aiheuttamat supistelut palleassa panivat liikkeelle kolme erilaista aivoaaltoa. 

Hikka voi auttaa lapsia oppimaan

Aivoaallot voisivat tutkijoiden mukaan edistää lapsen kehitystä.

Tutkimusta tehneen Lorenzo Fabrizin mukaan aktiivisuus aivoissa voisi auttaa lapsia oppimaan, miten hengityslihaksia hallinnoidaan. Se voisi aikanaan johtaa kykyyn kontrolloida hengitystä tahdonalaisesti.

Tutkimus oli pieni, joten lisäselvityksiä tarvitaan.

Hikka ei hyödytä aikuisia

Tutkimukseen osallistui raskausviikoilla 30–42 syntyneitä lapsia. 

Tutkijoiden mukaan myös sikiöt ja vastasyntyneet hikottelevat. Hikka saattaa alkaa jo raskauden alkuvaiheessa kohdussa, ja ainakin kolme viikkoa etuajassa syntyneet keskoset hikkaavat noin vartin päivässä.

Tutkimusta johtaneen Kimberley Whiteheadin mukaan hikalla ei ole aikuiselle tunnettuja hyötyjä, ja hän pitääkin mahdollisena, että hikka on elämän alkuvaiheilta jäljelle jäänyt ominaisuus, joka jostain syystä säilyy iän karttuessa.

Tutkimus julkaistiin Clinical Neurophysiology -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat