Hiihtoloma on suomalainen vastaus Ruotsin yritelmälle – jäljet johtavat yhteen mieheen

Tällainen on hiihtoloman historia Suomessa 2:25
Tällainen on hiihtoloman historia Suomessa.

Hiihtoloma täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Historiantutkijan mukaan lomaidean takana oli myös maanpuolustuksellisia ajatuksia.

Hiihtolomaperinne täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja Suomi onkin mahdollisesti maailman ensimmäinen maa, joka on järjestänyt lapsille erikseen loman hiihtämistä varten. Se tiedetään ainakin, että ehdimme ennen Ruotsia.

Historiantutkija Jouko Kokkonen Liikuntatieteellisestä seurasta osaa kertoa, että tämänkin keksinnön taustalla oli liikunnan monitoimimies Tahko Pihkala. Ensimmäistä kertaa hiihtolomaa vietettiin oppikoulussa vuonna 1934.

– Ruotsissa oli urheilupäivä, siitä hiihtolomaidea kehittyi, mutta kokonainen viikon hiihtoloma tuli ensimmäisenä Suomeen koko maailmassa, Kokkonen selittää.

Ensimmäisinä vuosikymmeninä hiihtoloma oli aluksi nimensä mukaisesti lähinnä hiihtämistä varten. Kokkosen mukaan tarkoituksena oli katkaista pitkä kevätkausi, jotta lapsille saataisiin lisää opiskelutarmoa. Mukana oli kuitenkin myös maanpuolustuksellisia ajatuksia. Hiihtotaidon uskottiin hyödyttävän tulevia sotilaita.

– Kyllä lapset kokivat velvollisuudekseen hiihtää. Toisaalta sitten 1930-luvun lopulla sanottiin että osa ei hiihdä vaan lähtee jopa Helsinkiin huvittelemaan hiihtoloman aikaan, Kokkonen kertoo.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten suomalainen hiihtoloma on kehittynyt vuosien varrella.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat