Herkkupaloja glögin seuraksi 12.12.2001

Toim. Kati Nappa

Glögin pohjaksi sopivat hyvin myös omena- ja variksenmarjamehu. Mausteiksi sopivat tuttujen kanelin, neilikan ja inkiväärin ohella tähtianis, pomeranssinkuori ja vihreä kardemumma.

Joulumakkaraleipäset

revittyä ruisleipää
jouluista (makeaa sinappia)
joulumakkaraa
(persiljaa)
1. Leikkaa tai ota muotilla ruisleivästä pieniä paloja. Sipaise ne sinapilla.
2. Leikkaa joulumakkarasta noin yhden cm:n viipaleita (raakamakkarat pitää keittää vähässä vedessä etukäteen 15 min) Nosta viipaleet leipien päälle ja pidä kuumassa uunissa tai grillivastuksen alla muutama minuutti. Ripottele päälle tai tarjoiluvadille hienonnettua persiljaa. Tarjoa lämpiminä.

Vuohenjuustolla kuorrutetut joulupiparit

joulupipareita tai Hildegard Bingeniläisen hermopipareita (jauhoina käytetty spelttiä)
vuohenjuustoa (pötkön halkaisija noin 3 cm)

1. Leikkaa vuohenjuustosta noin ½ cm:n viipaleita ja nosta ne piparien päällä.
2. Pidä hetki grillivastuksen alla tai kuumassa uunissa. Varo ettei juusto ala sulaa liikaa ja valua.
3. Ripsauta pinnalle vähän persiljaa.

Jouluiset lihapullat

valmiita coctail- tai tavallisia lihapullia
öljyä ja voita
kardemummaa tai kanelia
maustepippuria

1.Sulata pannulla nokare voita ja lisää joukkoon vähän öljyä.
2. Kaada lihapullat pannulle ja ripottele sekaan rouhittua maustepippuria ja kardemummaa tai kanelia. Kuumenna lihapullia pannua heilutellen niin että mausteet tarttuvat joka puolelle.
3. Lihapullat maistuvat aterialla esim. perunamuusin ja keitettyjen porkkanaviipaleiden seuraksi. Glöginaposteltavana niiden seuraksi voit sekoittaa dippikastikkeen jogurtista ja kermaviilistä.

Täytetyt taatelit

tuoreita (pehmeitä) taateleita
sinihome-, vuohenjuusto- tai muuta juustoa

1. Vedä taateleihin pienellä veitsellä viilto ja poista kivet varovaisesti.
2. Leikkaa juustoista pienet palat ja työnnä kiven jättämään aukkoon.

Pekonitaatelit


taateleita
pekoniviipaleita

1. Poista halutessasi kivet taateleista.
2. Leikkaa pekonista sopivia viipaleita ja kietaise ne taatelin ympärille. Kiinnitä cocktailtikuilla.
3. Paista tai grillaa hetki uunissa.
Tarjoa lämpimien glögiherkkujen seuraksimyöskurkkusuikaleita, kirsikkatomaatteja ja omena-ja appelsiinilohkoja.

Lue myös:

    Uusimmat