Herätä puutarhasi eloon

Valmiina, paikoillanne, nyt – odotetut puutarhan kevättyöt voivat alkaa! Tarkista ennen pihatöihin lähtöä tästä ohjeet ja varmista, että kaikki tarpeelliset tarvikkeet ovat kätesi ulottuvilla. Näin selviät huoltotöistä helpommalla ja puutarhasi tuottaa toivottua satoa.

Nurmimatto kuntoon

Käynnistä puutarhan kevätkausi siivouksella. Haravoi paksuimmat lehtikasat pois nurmikoilta ja kulkureiteiltä, mutta älä siivoa pois kaikkia lehtiä kukkapenkeistä tai pensaiden juurilta. Riittää, että levität paksuimmat lehtikerrokset tasaisesti penkkeihin ja pensaiden juurille mullan sekaan. Lehdet ovat oivallista ravintoa kastemadoille ja muille pieneliöille, jotka tekevät niistä multaa.

Haravoinnin jälkeen nurmikko kannattaa ilmastoida pistelemällä maahan reikiä talikolla tai kävelemällä nurmikolla kenkiin kiinnitettävät nurmikonrei’ittimet jalassa. Tämä voimaa vaativa työ kohottaa takuuvarmasti puutarhurin kuntoa! Ilmastoinnin vaikutus kestää pidempään, jos täytät reiät hiekalla. Se saa maahan pisteltyjen ilmakanavien rakenteen säilymään entistä parempana.

Poista heinäkasvien joukosta sammalet, kitke rikkaruohot ja kylvä nurmikon elottomiin laikkuihin uudet siemenet. Paikattaviin kohtiin voi levittää ensin esimerkiksi Biolan Multaa Nurmikolle.

Jos vasta suunnittelet nurmikon kylvöä tai haluat uusia koko vanhan nurmimaton, sekin onnistuu parhaiten keväällä maan ollessa kosteaa.

Siistivä leikkaus

Leikkaa perennoista kuihtuneet varret maata myöten. Älä nyhdä varsia käsin, ettei kasvien juuristo katkeile. Leikkaa pensaista paleltuneet versot ja harvenna hyvin tiheää kasvustoa poistamalla vanhimpia versoja.

Osa puutarhan kasveista kaipaa säännöllistä leikkausta, jotta ne säilyvät elinvoimaisina, osa lajeista taas selviää koko ikänsä ilman leikkausta. Omien kasvien leikkaustarpeet ja -tavat kannattaa selvittää esimerkiksi puutarhamyymälästä, alan oppaasta tai internetin puutarhasivustoilta.

Lannoitus

Lannoita kasveja ainakin keväisin, sillä ne kaipaavat ravinnevaroja kesän kukoistusta varten. Lannoitus kannattaa tehdä viljelyspalstan käännön yhteydessä tai pihan siivouksen jälkeen.

Lisää kasveille ravinteita vuosittain sitä mukaa kuin niitä kuluu. Ravinteiden puute ilmenee kasvun hidastumisena ja vihreiden osien kalpenemisena, myös sato pienenee ja kukinta vähenee.

Nurmikolle, kukkaryhmille, hedelmä- ja marjapensaille sekä vihannespalstoille on omat lannoiteseoksensa, joiden tuoteselosteisiin kannattaa tutustua huolella ennen käyttöä. Kasvien kukoistus ei ole merkki runsaasta vaan sopivasta lannoittamisesta.

Puutarhaa ei tarvitse kalkita vuosittain: parin kolmen vuoden välein tehty kalkitus riittää. Kalkitus vähentää maan happamuutta ja parantaa sen rakennetta sekä lannoittaa maata.

Näitä välineitä tarvitset

Asianmukaiset välineet helpottavat puutarhatöitäsi. Tarvitset välinevarastoosi ainakin lehtiharavan ja teräväkärkisen lapion. Myös talikosta on hyötyä maan muokkauksessa: saat sillä esimerkiksi pienittyä maapaakut ennen kylvöä ja istuttamista.

Pitkä- ja lyhytvartista haraa tarvitset rikkakasvien haraamiseen ja kitkemiseen. Oksasaksilla leikkaat oksia ja puita, voimasaksilla paksumpia oksia ja pensaita. Saksia valmistaa esimerkiksi Fiskars.

Siivouksen jälkeen on aika levätä ja nauttia työn hedelmistä.

Teksti: Paula Larjo / Mediafocus

Kuvat: SXC, Biolan, Fiskars

Lisätietoja: Suomalainen viherpiha. Ammattilaisten ohjeita pihanhoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat