Heräätkö ja menetkö nukkumaan aina eri aikaan? Tutkimus varoittaa seurauksista

Sekä liian vähäisen että liiallisen unen tiedetään olevan sydämelle haitallista. Pelkän määrän lisäksi olisi syytä kiinnittää huomionsa myös nukkumisrutiineihin. CNN uutisoi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa epäsäännöllinen unirytmi yhdistettiin yli kaksinkertaiseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.
Terveellinen ruokavalio, liikunta ja riittävä uni ovat avainasemassa sydänsairauksia ehkäistäessä. Kaikkien kolmen kohdalla tulee muistaa säännöllisyys. Jos syö hedelmän kerran viikossa tai käy kävelyllä kerran kuukaudessa, ei voi sanoa elävänsä kovin sydänystävällisesti. Rutiinit ovat ihmisen terveydelle eduksi myös unen suhteen.
Yhdysvaltalaistutkijoiden löydösten mukaan jo pienet heitot unirytmissä lisäävät ihmisen sydänriskejä. Samalla tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan viikonloppuisin ei kannata nukkua ylenmäärin, sillä se voi sekoittaa elimistön sisäistä kelloa.
Epäsäännöllinen uni kaksinkertaisti sydänriskit
Brighamin naistensairaalan tutkimukseen osallistui 1992 tervettä 45–84-vuotiasta naista. Osallistujat pitivät yllään unta ja valveillaoloaikaa mittaavaa aktiivisuusranneketta viikon ajan. Tämän jälkeen naisia seurattiin keskimäärin noin viisi vuotta. Tuona aikana osallistujista 111 sairasti sydänperäisen kohtauksen, kuten sydänkohtauksen tai aivoinfarktin.
Tutkijat jakoivat naiset eri ryhmiin sen perusteella, kuinka säännöllinen heidän unirytminsä ja unen kestonsa oli.
Säännöllisiksi nukkujiksi luokiteltiin naiset, joiden unen pituudessa oli keskimäärin alle tunnin ero seitsemänä seurattuna yönä ja joiden nukkumaanmenoaika heitti korkeintaan puolella tunnilla päivittäin.
Epäsäännöllisiksi nukkujiksi määriteltiin osallistujat, joiden unen pituudessa oli keskimäärin kahden tai useamman tunnin ero viikon aikana ja joiden nukkumaanmenoaika heitti päivittäin yli 90 minuutilla.
Tutkijoiden laskujen mukaan epäsäännöllinen unirytmi oli yhteydessä yli kaksinkertaiseen sydäntapahtumien riskiin verrattuna säännölliseen uneen. Yhteys säilyi vahvana, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut sydänriskejä nostavat tekijät, kuten korkean kolesterolin ja verenpaineen sekä uniongelmat.
Epäsäännöllinen uni itsenäinen sydänriski?
Tutkijoiden mukaan löydös vihjaa, että epäsäännöllinen uni on itsenäinen sydänriskejä lisäävä tekijä. Löydökset on vahvistettava jatkotutkimuksissa, sillä otos oli melko pieni ja tutkimusaika verrattain lyhyt. Samankaltaisia tuloksia on kuitenkin saatu jo ennenkin.
Vuonna 2018 ilmestyneessä yhdysvaltalaistutkimuksessa aikuisten epäsäännölliset nukkumaanmenoajat yhdistettiin painon kertymiseen, korkeaan verenpaineeseen ja verensokeriin sekä kohonneeseen sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riskiin.
Sisäisen kellon rytmihäiriöt ovat haitallisia sydämelle
Mistä linkki epäsäännöllisen unen ja sydänsairauksien välillä sitten johtuu? Vastaus löytyy todennäköisesti ihmisen sisäisestä kellosta, joksi kutsutaan joukkoa elimistön fysiologista vuorokausirytmiä sääteleviä hermosoluja.
Kun sisäisen kellon toimintaa häiritään esimerkiksi epäsäännöllisellä unirytmillä, punasolujen hapenkuljetus heikkenee, verisuonissa kiertää runsaammin ylikypsiä punasoluja ja verisuonet menevät helpommin tukkoon, kertoo Terveyskirjasto. Sisäisen kellon rytmihäiriöiden tiedetäänkin olevan haitallisia erityisesti sydämelle ja verisuonille.
Lähteet: EurekAlert Science News, CNN, Terveyskirjasto
Uusimmat
-
17:23
Ravintolat sulkeva laki ei näytä ehtivän voimaan vielä, kun uusi viikko alkaa – näin käsittely etenee
-
17:16
Poliisi MTV:lle: Rovaniemen kaupungin rökälesijoituksiin liittyvästä rikostutkinnasta ei saada vastauksia ennen kuntavaaleja
-
17:11
Riitta-Liisa Roposen MM-yllätyksessä huimia yksityiskohtia – aviomiehen vinkki sytytti kisan aattona: "Siitä tuli aika hyvä fiilis"
-
17:11
Nuorten aikuisten pitäisi jaksaa noudattaa erityistä varovaisuutta jopa pari kuukautta – Ylilääkäri: "Pään pitää kestää – ei tiedetä, jatkuuko tartuntojen nousu"
-
17:09
Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin pidennetään koronavirustilanteen vuoksi
-
17:06
Vartiainen myöntää maahanmuuttoon liittyvät näkemyserot kokoomuksen sisällä – "Suomella ei ole kykyä ottaa vastaan ihmisiä, joista suuri osa jää elämään tulonsiirroilla"
-
17:03
Salkkarit-tähti Jarmo Koski ei usko iän tuovan etua MasterChef-kisassa: "Olen täällä oppimassa uutta"
-
17:02
Mercedes-pomo myönsi suoraan: saksalaistalli salaili tarkoituksella uutta F1-autoaan – taustalla uhkakuva
-
16:57
Suomen start-up-buumi ei hyytynyt korona-aikana: Sijoittajien kiinnostus on kasvussa – menestystä hakee myös yritys, joka tekee tennareita kahvinporoista
-
16:43
Niksillä miljoonayleisö: Oletko älynnyt tehdä näin, kun otat foliota paketista?
-
16:36
Pohjoisessa rajaa ylittäville määrättiin terveystarkastus, kieltäytyjille tarvittaessa pakkokaranteeni: "Emme lähde väkivalloin testejä ottamaan"
-
16:27
Pitäisikö Uudellemaalle kohdentaa enemmän rokotteita? Näin Marin vastasi opiskelijoille
-
16:10
Krista Pärmäkoskelta hapan heitto jatkostaan MM-kisoissa – "Toivottavasti on"
-
16:07
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Rinne ravintolasulusta MTV:lle: Tavoitteena saada lausunto valmiiksi huomenna – laki halutaan maanantaina voimaan
-
15:58
Mies joutui henkirikoksen uhriksi Kangasniemellä
-
15:56
Ano Turtiaisen puheet vanhusten kuolemista järkyttivät eduskunnassa – pääministeri Marin joutui reagoimaan: "Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille"
-
Kun puhelin mullistaa kaiken – Samsung Galaxy S21 Mainos
-
15:46
Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen vauva syntyi: "Tervetuloa Ruben"
-
15:46
Teemu Suninen haluaa näyttää pomoilleen, vaikka tallin haasteet turhauttavat – "Ei tässä olla luovuttamassa"
-
15:35
Krista Kiuru Avin ja STM:n väännöstä: "Tällaisessa kriisissä ei pitäisi käyttää aikaa kiistelyyn"
-
Lataa lisää