Henkien kätkemä (Spirited Away)

Japani 2001. Ohjaus: Hayao Miyazaki. Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki, Cindy Davis Hewitt ja Donald H. Hewitt. Tuotanto: Toshio Suzuki, John Lasseter. Leikkaus: Takeshi Seyama. Äänet: Daveigh Chase, Rumi Hiiragi, Miuo Irino, Suzanne Pleshette, Mari Nazuki. Kesto: 90 min.

Hayao Miyazakin Disney-yhtiölle tekemä animaatiofantasia jatkaa loistavan Prinsessa Mononoken viitoittamalla tiellä. Kansainvälinen suitsutus ei ole aiheetonta: Miyazaki on kunnianhimoisessa, perinteiseen käsityöhön luottavassa anime-tyylissään ehdottomasti nykyanimaattoreiden huippua.

Henkien kätkemän tarina ja tunnelma tuovat etsimättä mieleen Liisan seikkailut ihmemaassa ja Ihmemaa Ozin. Se kertoo 10-vuotiaasta tytöstä Chihirosta, joka vanhempineen päätyy taikatunnelin kautta henkien maailmaan. Kun velho muuttaa vanhemmat sioiksi, Chihiron on lähdettävä selvittämään miten saisi heidät takaisin isäksi ja äidiksi - mutta henkien maailma on vaarallinen paikka ihmislapselle, jossa hänen lajiaan ei katsota hyvällä.

Henkien kätkemä on mukaansa tempaavaa katsottavaa sekä lapsille että aikuisille. Kiehtovan tarinan toiminta ja suvannot vuorottelevat sopivalla rytmillä, ja Miyazakin pitkälti itse piirtämä animointi on lennokkuudessaan harvinaisen kaunista. Elokuva pursuaa toinen toistaan mielikuvituksellisempia ja japanilaisten myyttien hengessä muotoaan muuttavia hahmoja jättiläisistä ja lohikäärmeistä ihmishämähäkkeihin, eikä mikään tässä salaperäisessä maailmassa ole aivan sitä miltä aluksi näyttää.

Kirkkailla väreillä ja yksityiskohtien rikkaudella herkuttelevaan elokuvaan mahtuu mukaan myös Miyazakille tyypillinen ympäristönsuojelusanoma, joka nähtiin jo Prinsessa Mononokessa. Nyt se ilmenee erityisesti kärsivän jokihengen hahmossa: ihmisten piittaamattoman saastutuksen seurauksena se tarvitsee tehokasta puhdistusta.

Teksti: Tuuve Aro
Kuva: Cinema Mondo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja