Helsinkiläiset päiväkotilapset ovat käyttäneet kuulosuojaimia jo 1,5 vuotta surkean akustiikan takia – "Käsittämätöntä, että kuudella lapsella on Peltorit päässä"

Helsinkiläisen kaupungin päiväkodin esikoululaisten vanhemmat painivat kummallisen ongelman kanssa. Päiväkodissa on niin kova melutaso, että jotkut  lapsista joutuvat pitämään korvillaan kuulosuojaimia.

Lastenhoitaja kertoo työn kuormittavuudesta 8:17
Lastenhoitaja avautuu päiväkotiarjesta. Katso video!

Vanhemmat ovat valittaneet päiväkodin akustiikasta päiväkodin työntekijöille, jotka ovat kertoneet ongelmasta eteenpäin kaupungille. Mitään ei ole tapahtunut tilanteen ratkaisemiseksi. Aiheesta on noussut keskustelua myös kaupunginosan Facebook-ryhmässä.

MTV Uutiset on haastatellut jutussaan yhtä akustiikasta huolissaan olevan lapsen vanhempaa sekä kyseisen päiväkodin johtajaa. Kerromme tilanteesta poikkeuksellisesti muutetuilla nimillä.

Melutaso on hirveä jo aamulla

Esikouluikäisen pojan isä Jari kertoo MTV Uutisille, että rakennuksen yläkerrassa akustiikka vaikuttaa olevan kunnossa. Lapsi oli yläkerran tiloissa hoidossa ensimmäiset päiväkotivuotensa ja kaikki sujui mallikkaasti.

Ongelmat alkoivat, kun poika siirtyi esikouluun, joka sijaitsee rakennuksen alakerrassa.

– Huomasimme heti, että siellä on ihan hirveä melutaso jo aamulla, kun tuomme pojan päiväkotiin. Olemme ihmetelleet melua ja osa työntekijöistä on ollut kanssamme samaa mieltä.

– Osa on kertonut, että asiaa on viety eteenpäin myös kaupungin tietoon jo vuosi sitten ensimmäisen kerran, mutta mitään ei ole tapahtunut, Jari sanoo.

"Käsittämätöntä, että kuudella lapsella on Peltorit päässä"

Helsinkiläispäiväkoti on kooltaan suuri, siellä käy useita kymmeniä lapsia päivittäin.

Esikouluryhmiä kyseisessä päiväkodissa on kaksi ja ne sijaitsevat päiväkodin alakerrassa. Koska osalta päiväkodin henkilökunnasta alkoi tulla valituksia Jarin perheelle rauhattomasta lapsesta, perhe päätti hommata lapselleen kuulosuojaimet, Peltorit. Henkilökuntakin ehdotti tätä tilanteen rauhoittamiseksi.

– Ajattelimme, että poika saisi näin hetken rauhaa sisällä varsinkin tilanteissa, joissa huomataan, että hän alkaa tulla melusta levottamaksi. Niistä onkin ollut apua ja poika laittaa ne mielellään päähän sisätiloissa, Jari kertoo.

Hakiessaan poikaansa päiväkodista Jari on huomannut myös muilla lapsilla kuulosuojaimia. Mistään tavanomaista rauhattomammista lapsista siis ei ole kyse.

– Ihan käsittämätöntä, että viime viikolla laskeskelin, että peräti kuudella lapsella oli Peltorit päässä päiväkodissa. Eihän tämä nyt näin voi mennä, Jari ihmettelee.

Päiväkoti on Jarin mukaan rakennuksena korkea ja alakerrassa on portaiden vieressä vieläpä kuilu, joka aiheuttaa akustisia ongelmia.

– Lasten äänet kaikuvat korkean kuilun kautta takaisin alakertaan, eikä alakerrassa pysty pidempään olemaan.

Remonttia suunniteltu 1,5 vuotta – vihdoin toteutuu

MTV Uutisten haastattelema päiväkodin johtaja on ongelmasta tietoinen, mutta vanhempien akuutti huoli tulee hänelle yllätyksenä. Hän kertoo, että rakennukseen on tulossa remontti, jonka on tarkoitus parantaa juuri akustiikkaa.

Remontti toteutuu joko pääsiäisenä tai heinäkuussa, kun päiväkoti on kiinni.

– Tämä on melko uusi rakennus, joka on tehty täysin betonista. Siellä on todettu akustiikan olevan todella huono. Akustiikkasuunnittelija on miettinyt remontin ja myös rakennuksen arkkitehti on ollut mukana suunnitelmissa.

Päiväkodin johtaja valittelee, että remontin suunnitteleminen ja toteuttaminen on vienyt aikaa. Kaikkiaan aikaa on mennyt 1,5 vuotta. Moni lapsi on tuossa ajassa ehtinyt viedä eskarivuotensa maaliin. 

– Olemme kyllä informoineet aina myös vanhempiakin, että remonttia ollaan suunnittelemassa.

"Kuulosuojainten käyttö on normaalia"

Kuulosuojainten käyttäminen päiväkodeissa on päiväkodin johtajan mukaan normaalia, vaikka akustisia ongelmia ei olisikaan.

– Jos päiväkodissa on lapsia, joilla on aistiyliherkkyyttä ja levottomuutta, on normaalia, että he käyttävät kuulosuojaimia. Se on ikään kuin näissä tapauksissa pedagoginen ratkaisu. Niistä on sovittu meidän erityislastentarhanopettajien kanssa ja perheiden kanssa.

– Meidän päiväkodissamme juuri akustiikka on myös ollut syynä siihen, että niin monet ovat näitä suojaimia käyttäneet. 

Lue myös:

    Uusimmat