Helsinki luopuu lihasta tilaisuuksissaan – näin päätöksen tehnyt virkamies perustelee kohuratkaisua

Helsinki luopuu lihasta tilaisuuksissaan, mutta miksi? 9:47
Kuuntele Uutisaamun keskustelua siitä, miksi Helsingin kaupunki luopuu lihasta tilaisuuksissaan.

Yksi sosiaalisen median tämän viikon suurista kohuista liittyy Helsingin kaupungin päätökseen luopua lihasta tilaisuuksissaan. Miten tämä perustellaan?

Helsingin kaupunki tarjoilee jatkossa tilaisuuksissaan vain sesongin mukaista kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa.

Kaupungin tavoitteena on varmistaa, että ympäristöasiat huomioidaan tarjoilussa entistä paremmin.

Päätöksestä vastannut Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna sanoi tänään Uutisaamussa, ettei päätöksen tarkoituksena ole ottaa kantaa suomalaisten lihantuottajien ympäristövastuullisuuteen.

– Päätös, jonka tein viime viikolla, ei ole yksinomaan sitä, että luovutaan lihan tarjoamisesta. Siinä viitataan myös sesonginmukaisten kasvisten ja lähikalan käyttämiseen, Sarvilinna kertoi ja korosti samalla, että kaukaa kuljetettavien elintarvikkeiden käytöstä pitäisi luopua kokonaan.

"Ei järin suurta vaikutusta ilmaston lämpenemiseen"

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen kertoi liiton olevan pettynyt ja surullinen Helsingin kaupungin päätöksestä.

Siivosen mukaan parempi linjaus olisi ollut se, että käytetään pelkästään sesonginmukaisia kotimaisia tuotteita.

– Yhden yksittäisen tuoteryhmän blokkaaminen on vanhanaikaisen kuuloista. Helsinki olisi voinut myös profiloitua kotimaisen ruoan tarjoajana, Siivonen sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Sarvilinna myöntää, että Helsingin kaupungin tekemällä päätöksellä ei ole "järin suurta" vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Suurin osa Helsingin kaupungissa käytetyistä elintarvikkeista käytetään palveluntuotannossa eli Helsingin kaupunki on edelleen merkittävä lihankäyttäjä.

– Tämä päätöshän ei koske meidän palveluntuotantoa. Välittömiltä vaikutuksilta päätös on siis hyvin vähämerkityksinen, mutta onhan tässä tietty signaali ja keskustelua herättävä vaikutus, Sarvilinna kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat