Helsingissä samaan aikaan ainakin neljä isoa putkirikkoa – laukaisiko ensimmäinen vuoto ketjureaktion?

Auto vajosi kuoppaan, kun katu sortui alta – päivystävä palomestari haastattelussa 3:32
Auto vajosi kuoppaan putkirikon seurauksena Fleminginkadulla Vallilassa.

Helsingissä on sattunut tänä aamuna useita putkirikkoja, jotka aiheuttavat vesikatkoja ja haittaavat liikennettä. Helsingin pelastuslaitoksen mukaan vettä on tulvinut myös kiinteistöihin ja maata on paikoin sortunut.

Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) kerrotaan STT:lle, että putkirikkoja on vahvistettu yhteensä neljä. Lisäksi tiedossa on yksi vuotoepäily. Putkirikot ovat tapahtuneet keskustassa ja Kallion sekä Vallillan kaupunginosissa.

– Varmat vuodot ovat Bulevardilla, Fleminginkadulla, Hämeentiellä ja Rautalammintiellä. Kumpulassa on mahdollisesti vuotoepäily, verkko-osaston johtaja Tommi Rantala HSY:stä sanoo.

Hänen mukaansa putkirikot alkoivat Fleminginkadulta, jossa rikkoitui 600-millinen vesijohto. Pelastuslaitos sai tilanteesta hälytyksen puoli seitsemältä aamulla.

–  Siitä tuli ensimmäinen häiriö, jonka seurauksena kadulle nousi hiekkaa ja syntyi monttuja. Tämä vuoto on saatu eristettyä, Rantala kertoo.

Lehtikuvan paikalla käyneen valokuvaajan mukaan ainakin yksi henkilöauto oli pudonnut sortuman vuoksi kuoppaan Fleminginkadulla.

–  Auto oli puoliksi kuopassa SOK:n pääkonttorin kohdalla. Siinä kohtaa oli vuotanut paljon vettä, kuvaaja kertoi puoli kymmeneltä aamulla.

–  Paikalla oli muutama pelastusyksikkö, ja vesi oli saatu jo pois kaduilta.

Fleminginkadun rikko saattoi laukaista ketjureaktion

Rantalan mukaan vielä ei tiedetä, mistä putkirikot ovat alun perin johtuneet. Yksi mahdollisuus on, että Fleminginkadun hajonnut vesijohto aiheutti vuodot myös muualla verkostossa.

– Tämä saattaa olla jatkumo, tai sitten nämä voivat olla kaikki erillisiä vuotoja. Asia selvinnee tarkemmin, kunhan pääsemme korjaamaan putkia, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa jatkumolla tarkoitetaan tässä yhteydessä tilannetta, jossa samassa painepiirissä tapahtuvat virtaussuunnan muutokset aiheuttavat paineiskuja putkistossa.

– Niiden (paineiskujen) seurauksena voi mahdollisesti olla tapahtunut pieniä häiriöitä, jotka aiheuttavat vuotoja, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa asia selviää joka tapauksessa vasta sitten, kun tilanne on palautunut normaaliksi.

– Korjaavien toimenpiteiden jälkeen ja tilanteen palauduttua normaaliksi pääsemme analysoimaan putkirikkojen juurisyitä, Rantala toteaa.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan useita teitä on yhä suljettu putkirikkojen vuoksi liikenteeltä. Lisäksi Helsingin seudun liikenne HSL kertoo, että ainakin raitiotielinja 6 käyttää tänään poikkeusreittiä. Syyksi HSL ilmoittaa radalla olevan esteen. HSL arvioi poikkeustilanteen kestävän ensi yöhön saakka.

Väliaikainen vedenjakelupiste perustettu

Rikkoutuneet putket ovat talousvesiputkia. HSY:n mukaan vedet ovat rikkojen vuoksi iltaan asti poikki osassa Hämeentietä, Violankatua ja Vellamonkatua. HSY kertoo järjestäneensä alueelle väliaikaisen vedenjakelupisteen.

Lisäksi vedenjakelu on katkennut Aleksis Kiven kadulla ja Fleminginkadulla, HSY kertoo. Näissä kohteissa vedenjakelun arvioidaan palautuvan normaaliksi aamun aikana.

HSY huomauttaa, että vuodon korjaamisen jälkeen talousvesi saattaa olla ruskeaa. HSY:n mukaan veden pitäisi kirkastua juoksuttamalla.

Juttua päivitetty kauttaaltaan otsikkoa myöden kello 12.19.

Lue myös:

    Uusimmat