Helsingissä ilmoitetaan eniten pahoinpitelyitä - katso kuntasi tilanne

Helsingissä poliisin tietoon tulee eniten pahoinpitelyitä Suomessa.

Helsingissä poliisille ilmoitettiin viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin 10,5 pahoinpitelyä tuhatta asukasta kohti. 

Seuraavaksi eniten pahoinpitelyitä tehtiin Turussa, jossa suhdeluku on 8,8, ja sitten Vaasassa, missä jokaista tuhatta asukasta kohti ilmoitettiin 8,3 pahoinpitelyä.

5 § Pahoinpitely

Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

Lähde: Finlex 

Koko Suomessa ilmoitettiin vuosittain keskimäärin 7,5 pahoinpitelyä tuhatta asukasta kohti. Tiedot perustuvat Poliisiammattikorkeakoulun MTV Uutisille antamiin tilastoihin.

Valtaosa Helsingin pahoinpitelyistä tehdään nyrkein

Helsingissä noin 65 prosenttia poliisin tietoon tulleista pahoinpitelyrikoksista tapahtuu yksityisasunnon ulkopuolella, kertoo päivittäisrikostutkinnan johtaja, rikosylikomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisista.

– Pahoinpitelyrikokset tapahtuvat tyypillisesti illan ja yön aikana julkisilla paikoilla ja nyrkein lyömällä. Tapahtumille tyypillistä on, että rikokset ovat suunnittelemattomia. Henkilöt eivät usein osaa kuvailla mitään syytä teolleen. Tilanteet ovat nopeita ja impulsiivisia. Kuitenkin silmittömät ja yhtäkkiä tapahtuvat hyökkäykset ovat erittäin harvinaisia ja kohdistuvat prosentuaalisesti harvoin tekijälle tuiki tuntemattomaan henkilöön. 

Laaksonen sanoo, että alkoholi on usein pahoinpitelyissä osatekijänä.

– Henkilöiden kertomuksista voidaan päätellä, että päihtymystila on yksi merkittävimmistä pahoinpitelyn syntyyn vaikuttavista tekijöistä. Sekä tekijä että uhri ovat useimmiten rikoksen tapahtumahetkellä alkoholin tai jonkun muun päihteen vaikutuksen alaisena. Rikoksesta epäiltyjen rikoshistoriassa on usein vastaavanlaisia rikoksia, mikä heijastaa osaltaan henkilöiden piirrettä ratkaista asiat väkivallan avulla. Rikosta edeltää usein rikoksentekijän ja rikoksen uhrin välinen riita jostain asiasta.

6 § Törkeä pahoinpitely 

Jos pahoinpitelyssä

1) aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,

2) rikos tehdään erityisen raa’alla tai julmalla tavalla tai

3) käytetään ampuma- tai teräasetta taikka muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä

ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

Lähde: Finlex 

Laaksosen mukaan poliisin tietoon tulleen rikollisuuden perusteella pahoinpitelyrikoksia tapahtuu kaikissa Helsingin kaupunginosissa. Pahoinpitelyrikokset kasautuvat kuitenkin Helsingin keskustan ja kantakaupungin alueelle.

– Keskustan ja kantakaupungin alueella on suurin osa Helsingin ravintoloista ja muista vapaa-ajanviettopaikoista. Myös liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Nämä seikat houkuttelevat paikalle paljon ihmisiä, mikä vaikuttaa osaltaan ihmisten välisten konfliktien syntyyn. 

Pahoinpitelytilastoissa piikki vuonna 2011

Monissa kaupungeissa poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyilmoitusten määrä kasvoi merkittävästi vuonna 2011.

Esimerkiksi Helsingissä, Turussa, Vantaalla, Porissa, Kuopiossa, Mikkelissä ja Oulussa pahoinpitelyitä eniten poliisin tietoon tuli vuonna 2011 selvästi enemmän kuin tarkastelujaksolla muina vuosina. Esimerkiksi Helsingissä poliisille ilmoitettiin 13 pahoinpitelystä tuhatta asukasta kohti, kun kymmenen vuoden keskiarvo on 10,5. Vastaavat suhdeluvut olivat Turussa 11,1, (8,8), Porissa 9,5 (7,6), Kuopiossa 9,2 (7,4) ja Oulussa 8,4 (6,3).

Ilmoituspiikkiä selittää vuonna 2011 tehty lieviä pahoinpitelyitä koskeva lakimuutos, jossa niistä tuli yleisen syytteen alaisia rikoksia. 

Ennen lakimuutosta lievät pahoinpitelyt olivat lähtökohtaisesti asianomistajarikoksia, mikä tarkoittaa sitä, että virallinen syyttäjä ei saanut nostaa syytettä lievästä pahoinpitelystä, ellei asianomistaja ilmoittanut rikosta. Lievä pahoinpitely ei siis edennyt poliisin esitutkintaan ilman uhrin suostumusta. 

7 § Lievä pahoinpitely

Jos pahoinpitely, huomioon ottaen väkivallan, ruumiillisen koskemattomuuden loukkauksen tai terveyden vahingoittamisen vähäisyys taikka muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava lievästä pahoinpitelystä sakkoon.

Lähde: Finlex

Lakimuutoksella haluttiin puuttua etenkin perheessä tai muussa lähipiirissä tapahtuvaan väkivaltaan. Perusteluna lakimuutokselle oli muun muassa se, että perhe- tai muun lähipiirin valtasuhteet voivat olla sellaiset, että tekijä painostaa pahoinpitelyn uhrin luopumaan vaatimasta rangaistusta pahoinpitelijälleen.

Piikin jälkeen ilmoitusten määrä on tasoittunut ja paikoin laskenut.

Tulokset osa juttusarjaa

Pahoinpitelytilastot on saatu Poliisiammattikorkeakoulusta. Suhdeluku kertoo ilmoitettujen rikosten määrästä suhteessa asukaslukuun ja ne ovat vuoden 2003 ja 2014 vuoden huhtikuun väliseltä ajalta. 

Luvut kertovat vain poliisille ilmoitetuista pahoinpitelyistä. Kaikkia pahoinpitelyitä ei ilmoiteta poliisille. Varsinkin lievemmät tapaukset jäävät usein ilmoittamatta.

Juttu on osa MTV Uutisten rikosjuttusarjaa, jossa tarkastellaan rikosten jakautumista kaupungeittain.

  

Lue myös:

    Uusimmat