Mainos

Helsingissä Esplanadin hajun syy selvisi

Laboratoriotutkimusten mukaan mesikasteen hajoaminen tuottaa hajuyhdisteitä vähähappisessa ympäristössä, etenkin kivituhkassa ja myös asfaltilla.

Helsingissä Esplanadin puiston hajuongelma on selvinnyt. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen laboratoriotutkimusten mukaan Esplanadin haju peräisin kirvojen mesikasteesta ja puistokäytävän päällysteestä.

Hajun aiheuttaa siis kirvojen mesikasteen hajoaminen tiiviissä kivituhkassa. Puiston mullasta hajua ei lähde, koska mullan pieneliöstö, entsyymiaktiivisuus ja muut tekijät hajottavat mesikasteen hajuttomaksi.

Ympäristökeskuksessa kirvojen mesieritettä huuhdeltiin Esplanadin puistoista otetuista lehmusten oksista. Huuhteluvettä kaadettiin kivituhkaan ja seosta pidettiin huoneenlämmössä yli viikonlopun. Seurauksena oli sama haju, jota on todettu puistossa.

Ilmeisesti mesikasteen hajoaminen tuottaa hajuyhdisteitä vähähappisessa ympäristössä, etenkin kivituhkassa ja myös asfaltilla sekä mahdollisesti muillakin inaktiivisilla alustoilla, joilla kemialliset reaktiot ovat erilaisia kuin esim. mullassa. Tähän viittaavat muissa kaupungeissa ja Helsingin eri kaduilla tehdyt hajuhavainnot. Lisäksi tämän kesän sää lienee ollut edullinen kirvojen lisääntymisen kannalta.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto pohtii toimenpiteitä, joilla hajuhaittaa voitaisiin vähentää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.