Helsingin Esplanadin puistossa myytiin ja harrastettiin seksiä julkisesti – tutustu pääkaupunkimme seksityöhistoriaan

Harrastettiinko Esplanadin puistossa aikoinaan oikeasti villiä seksiä? Seksityön salattu historia avautuu Helsingin keskustaan sijoittuvilla opastetuilla kävelykierroksilla 5:41
Katso video: Laittomia bordelleja ja seksiä julkisilla paikoilla – tervetuloa tutustumaan Helsingin seksityöhistoriaan

Kun kävelee tyylikkäästi somistetussa Helsingin Esplanadin puistossa vuonna 2023, ei tulisi mielenkään, että voisi nähdä miehiä ja naisia harrastamassa seksiä patsaita vasten tai puuston katveessa. Tällaista saattoi kuitenkin nähdä vielä 1800-luvulla, jolloin Esplanadin puisto oli varsin keskeinen paikka seksityön kannalta.

Helsinkiin on mahdolllista tutustua seksuaalikasvattaja, seksityöntekijä ja yhteisöpedagogi Sofia Sarkavan opastuksella seksityöhistorian näkökulmasta.

Kierroksella selviää, missä päin Helsinkiä toimivat laissa kielletyt bordellit tai miten seksityötä koskevaa lainsäädäntöä on vuosien varrella Suomessa muutettu.

Esimerkiksi Iso Roobertinkadulla toimi useampi laiton bordelli, joissa erityisesti yliopisto-opiskelijat viettivät vapaa-aikaansa ja saattoivatpa asustaakin siellä hetken aikaa.

Kävelykierrosten oppaana toimiva Sarkava tekee itse seksityötä nimellä Lady Clitter ja paljastaa, ettei kierrosten taustalla ole ainoastaan halu viihdyttää ja lisätä yleisön historian tuntemusta.

Vaikka Suomessa seksin myyminen on laillista, osa nykyisistä laista heikentää seksityöläisten asemaa. Kävelykierroksella käymme myös nykyistä lainsäädäntöä läpi, joten tämä on eräänlaista aktivismia.

Lähde kanssamme kurkkaamaan, mitä kaikkea seksityökävelyreitin varrelta löytyy! Klikkaa itsesi mukaan historian havinaan yllä olevasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat