Helpolla ruoanlaittokikalla huomattava vaikutus terveydelle – lue!

Tuoreen tutkimuksen mukaan tapa, jolla valmistat ruokaa, on yhtä tärkeää terveydellesi kuin se, mitä ruokaa lautasellasi on.

Diabetes Care- lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ruoan kypsentämisestä matalalla lämmöllä – kuten keittämällä tai höyryttämällä – saattaa olla apua diabeteksen ehkäisyssä. Tutkijat kokeilivat, miten erilaiset tavat kypsentää ruokaa vaikuttavat ylipainoisten ihmisten insuliiniherkkyyteen eli siihen, kuinka solut reagoivat insuliiniin.

74 ylipainoista naista jaettiin kahteen ryhmään. Kummallekin ryhmälle annettiin samat ruoka-aineet, joista valmistaa ateria. Toinen ryhmä paistoi, kypsensi uunissa tai grillasi ruokansa. Koska näillä tekniikoilla ruoka kypsentyy korkeissa lämpötiloissa, tiedetään, että samassa yhteydessä syntyy haitallisia kemikaaleja, glykaation lopputuotteita.

Toinen ryhmä puolestaa keitti tai höyrytti ruokansa, jolloin ruoka valmistuu matalammassa lämpötilassa eikä glykaation lopputuotteita synny.

Neljän viikon jälkeen tutkijat huomasivat, että keittäen ja höyryttäen ruokansa valmistaneet saivat ruoastaan 22 prosenttia vähemmän kilokaloreita ja heillä oli matalampi vastustuskyky insuliinille kuin toisen ryhmän naisilla. Kun solut muodostavat vastustuskyvyn insuliinille, ei glukoosi imeydy kunnolla, mikä tutkimusta johtaneen Susanne Bügelin mukaan voi johtaa kakkostyypin diabetekseen tai sydänsairauksiin.

Tutkijat eivät ole varmoja matalan lämmön ruoanlaiton ja matalan insuliinivastustuskyvyn välillä, mutta ruokaa paistaessa syntyvät glykaation lopputuotteet saattavat lisätä oksidatiivista stressiä ja verisuonitulehduksia, jolloin insuliinin imeytymisestä tulee vaikeampaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat