Hellepäivän perunasalaatti, porkkanalastusalaatti, retiisilevite 28.6.2000

Vieraana perunaviljelijä Jaakko Lehmuskoski Rymättylästä. Kesäkeittiössä valmistetaan kesäisiä perunaherkkuja. Keittiössä puhutaan myös siitä, miltä perunasato näyttää ja millainen on perunanviljelijän arki.
8 kypsää keskikokoista perunaa

Kastike:


2 rkl öljyä
2 rkl omenatäysmehua
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1 dl tuoreita mausteyrttejä
hienonnettuna
esim. ruohosipulia, kirveliä, persiljaa

Leikkaa perunat viipaleiksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään kulhossa ja kaada perunoiden päälle. Sekoita varovasti. Tarjoa savustetun kalan kanssa.

Porkkanalastusalaatti


2 nippua varhaisporkkanoita
1 ruukku tuoretta basilikaa

Kastike:


1/2dl omenaviinietikkaa
1-1 1/2 rkl hunajaa
3/4dl öljyä
mustapippuria myllystä

Leikkaa porkkanat pituussuunnassa perunankuorimisveitsellä lastuiksi, voit myös raastaa ne karkealla raastimen terallä. Sekoita omenaviinietikan joukkoon juokseva hunaja. Sekoita joukkoon öljy ja mausta mustapippurilla. Kaada kastike porkkanalastujen päälle ja sekoita kahdella haarukalla. Anna vetäytyä ennen tarjoilua viileassä noin 30 minuuttia. Lisää juuri ennen tarjoilua ohueksi leikatut basilikan lehdet.

Retiisilevite


1 nippu retiisejä
200g sulatejuustoa tai tuorejuustoa
1 prk raejuustoa
2-3 rkl hienonnettua ruohosipulia
1-2 rkl hienonnettua persiljaa
1/2 tl viherpippuria
1-2 valkosipulin kynttä ( suolaa)

Leikka retiisit silpuksi. Sekoita sulatejuuston joukkoon retiisisilppu, valutettu raejuusto, ruohosipuli- ja persiljasilppu, hienonnetut viherpippurit sekä valkosipulin kynnet puristettuina. Mausta halutessasi ripauksella suolaa. Sekoita kunnes aineet ovat tasaisena seoksena. Tarjoa heti. Käytä retiisilevitettä leivän päällä.

Lue myös:

    Uusimmat