Mainos

Hei me irkataan!

Nuorten suosiman kuvienjakopalvelun IRC-Gallerian myötä moni on tutustunut irkkaamisen ihmeelliseen maailmaan - tai sitten ei. Mitä se irkkaaminen on, ja missä sitä tehdään?

IRC muodostuu sanoista Internet Relay Chat, ja puhekielessä sitä kutsutaan tuttavallisesti nimellä irkki. IRC on netin vanhin pikaviestintäpalvelu, joka mahdollistaa juttelemisen muiden irkin käyttäjien kanssa välittämättä siitä, missä päin maailmaa he sijaitsevat. Viestit siirtyvät reaaliajassa, ja viivettä on tuskin lainkaan. Myös yksityiset keskustelut henkilöiden välillä ovat mahdollisia.

Irkin kehitti Jarkko Oikarinen vuonna 1988. Se on siis kotimainen keksintö! Irkkiä voi käyttää netissä tai koneelle ladattavan ohjelman, kuten mIRC, avulla.

Ideana on valita itselleen oma nimimerkki, nick, ja liittyä haluamilleen kanaville. Samaa nickiä on tarkoitus käyttää IRC-galleriassa, jossa irkkaajakaverit voivat käydä kurkkimassa keskustelutoveriensa ulkonäköä.

/join

Irkkikanava syntyy automaattisesti, kun ensimmäinen keskustelija tulee paikalle, ja lakkaa olemasta, kun viimeinen käyttäjä lähtee. On mahdollista liittyä yhtä aikaa useille kanaville; eri kanavien keskustelut eivät näy muille kanaville, vaikka sama käyttäjä olisi yhtä aikaa monella kanavalla.

Ensimmäinen kanavalle liittynyt keskustelija saa kanavaoperaattorin oikeudet. Kanavaoperaattori voi vaikkapa potkia huonosti käyttäytyvän henkilön ulos, ja vaihtaa esimerkiksi kanavan otsikon, jonka käyttäjä näkee liittyessään kanavalle. Operaattorin oikeuksia, "oppeja", jaellaan yleensä henkilöille, jotka ovat kanavalla usein, ja käyttäytyvät asianmukaisesti.

Kanavien nimet alkavat erikoismerkillä, joka on yleensä "#". Kanavan nimi voi olla siis vaikkapa #Helmi. Koska kanavia voi olla rajattomasti, jokainen voi perustaa haluamansa kanavan esimerkiksi ystäväpiirinsä käyttöön.

Suosituille bändeille, harrastuksille ja tv-sarjoille on kanavia, joilla on satoja keskustelijoita. Useimmilla kanavilla on vakiintuneet käytössäännöt, joten esimerkiksi pelkillä isoilla kirjaimilla kirjoittajaa tai "oppien" ruinaajaa ei katsota hyvällä.

Sanakirja aloittelijalle

/join #kanava

Liittymiskäsky, jolla pääsee kanavalle. Tässä tapauksessa liityttäisiin kanavalle nimeltä #kanava

/part #kanava

Poistumiskäsky, jolla pääsee pois kanavalta

/quit

Tällä komennolla poistut ircistä. Perään on mahdollista liittää jonkinlainen viesti poistumisen syystä, tai muuten vain.

/nick uusinick

Komento vaihtaa nickisi. Jatkuvaa nimimerkin vaihtamisesta ei suositella, sillä ihmiset eivät löydä sinua irkistä, jos esiinnyt joka päivä eri nimellä.

/query nick

Lähettää yksityisviestin henkilölle, jonka nimimerkin annat. Muut käyttäjät eivät näe tätä viestiä.

/whois

Kertoo käyttäjän käyttäjätiedot. Voit tutkia, keiden kanssa oikein irkkaat.

Lähde: Wikipedia, IRC-Galleria

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.