Harvinainen uraanilaitos on odottanut käynnistymistä Sotkamossa 10 vuotta

Sotkamon uraanilaitos odotti käynnistymistä 10 vuotta 1:39
Katso video: Näin Terrafame Oy:n toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo uraanin talteenottolaitoksesta MTV Uutisille. Valmistuessaan uraanilaitos tuottaa yli puolet Olkiluoto kolmosen kokoisen ydinvoimalan vuoden uraanitarpeesta.

Euroopan ainoa uraanin talteenottolaitos rakentuu parhaillaan Terrafamen kaivoksella Sotkamossa. 

Uudet laboratorio- ja valvomotilat nousevat pitkään valmiina olleen laitoksen kylkeen. Valmistuessaan uraanilaitos tuottaa yli puolet Olkiluoto kolmosen kokoisen ydinvoimalan vuoden uraanitarpeesta.

Laitos rakennettiin jo Talvivaaran toiminnan aikana ja nyt Terrafame tekee korjauksia sekä varmistuksia käyttöönottoa varten.

– Automaatiota ja varsinkin turvallisuusautomaatiota päivitetään. Se on tosiaan 10 vuotta vanha laitos, ja vaikka ei ole ollut yhtään päivää ajolla, niin kyllä siellä on aika paljon huollettavaa, kertoo Terrafame Oy:n toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Työvoima pääosin Kainuusta

Laitoskokonaisuuden insinöörit ja työnjohto on jo palkattu ja työntekijähaku sekä oppisopimuskoulutus alkavat syksyllä. Uraanitöihin on ollut kova kiinnostus myös yhtiön sisällä.

– Tämähän on ainoa laitos Euroopassa, jossa uraani otetaan talteen. Ehkä se on tuonut lisäkiinnostusta, Lukkaroinen kertoo.

Terrafame aikoo käyttää uraanilaitoksella kotimaista työvoimaa. Lukkaroinen kertoo, että työvoima on pääosin kainuulaista.

Uraani kasvattaa yhtiön liikevaihtoa kuitenkin vain joitakin prosentteja. Raha tulee erityisesti sähköautoilun tarvitsemista akkukemikaaleista. 

– Tämä tulee olemaan ihan merkittävä raaka-ainelähde meille tällä akkukemikaalitehtaalla, Lukkaroinen toteaa.

Viime aikoina Terrafame on tehnyt kovaa tulosta. Heinäkuussa julkaistavan toisen kvartaalin tuloksen ei odoteta tuovan yllätyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat