Kaivosyhtiö Terrafame teki käänteen ja takoo voittoa – sähköautobuumi auttaa nyt yhtiötä merkittävästi

Terrafame teki käänteen ja takoo nyt tulosta sähköautobuumin myötä 2:11
Terrafame teki käänteen ja takoo nyt tulosta sähköautobuumin myötä.

Kaivos- ja metalliyhtiö Terrafame on onnistunut tekemään käänteen viime vuonna, sillä yhtiö teki ennätyksellisen 94 miljoonan euron voiton. Tulosta siivitti akkukemikaalitehtaan ylösajo, jonka myötä yhtiö myy nikkelisulfaattia useille eri sähköautojen valmistajille. Nikkelisulfaattia tarvitaan sähköautojen akuissa.

Terrafame on suurimmaksi osaksi valtion omistama yhtiö, joka osti vaikeuksiin ajautuneen Talvivaaran kaivoksen kahdeksan vuotta sitten.

Moni ei ehkä tuolloin kahdeksan vuotta sitten olisi uskonut, että valtion omistama Terrafame tekee joskus voittoa ja auttaa liikenteen sähköistymisessä.

Näin on nyt kuitenkin käynyt, sillä viime vuosi oli yhtiölle ennätyksellinen. Voittoa kertyi lähes 94 miljoonaa euroa ja sähköautojen akkuihin käytettävän akkukemikaalin eli nikkelisulfaatin osuus liikevaihdosta (584 miljoonaa euroa) on jo yli kolmannes.

Terrafame vaikuttaa nyt valtiolle hyvältä satsaukselta.

– Kyllä Terrafame on ollut valtiolle kannattava. Terrafamen menestys on luomassa uuden teollisuusalan Suomeen, sillä akkuarvoketjun investoinnit on meneillään. Toivon ja uskon, että 2027 mennessä luodaan Suomeen tälle alalle noin 20 0000 uutta työpaikkaa, sanoo Terrafame hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

Jo useita asiakkaita

Terrafame myy nikkelisulfaattia muun muassa Renault ja Stellantis-konserneille eli muun muassa Renaultin, Alfa Romeon, Citroenin, Opelin ja Peugeotin autoihin.

Yhtiön kilpailuvaltteina ovat alan pienin hiilijalanjälki ja vastuullinen tuotanto.

– Olemme julkistaneet Renault- Stellantis- ja Umicore-kaupat. Edelleen käymme neuvotteluita uusien asiakkaiden kanssa. Näistä jo sovituista kaupoista syntyy jo merkittävä volyymi lähivuosille. Edelleen jatkamme kuitenkin myyntiponnisteluja, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Kainuun Talvivaarassa aiemmin huolestuttaneet ympäristöasiat ovat yhtiön mukaan kunnossa.

– Olemme ympäristövaikutusten osalta päässeet erinomaisesti eteenpäin. Alkuvaiheessa tavoite oli, että pääsemme suljettuun kiertoon ja olemme olleet siinä kaksi vuotta. Ympäristövaikutuksia ei tule, Lukkaroinen kertoo.

Terrafamen tulevaisuus vaikuttaa nyt valoisalta, kun sähköautobuumi jatkuu maailmalla.

– Tuotteet menevät kasvavaan markkinaa. Eurooppaan kaivataan alalle vastuullista toimijaa, jonka tuotteet ovat jäjitettäviä. Lisäksi Terrafamen nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on alan pienin, Ratia sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat