Harvey Weinsteinin oikeudenkäynti lähtee käyntiin toden teolla – tällaista kansainväliseksi ahdistelun symboliksi nousseen miehen elämä on nyt

0:51
Lukuisista seksuaalirikoksista syytetty Harvey Weinstein antautui poliisille

Seksuaalirikosoikeudenkäynnin keskiössä oleva Harvey Weinstein elää eristäytynyttä elämää ja pelkää lähteiden mukaan tulevaisuuttaan. 

Yhdysvaltalaisen elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin elämä on nykyään järisyttävän erilaista verrattuna siihen, millaista se oli vielä muutama vuosi sitten. 67-vuotiaan elokuvamogulin alamäki alkoi vuoden 2017 lopulla, kun useat naiset syyttivät häntä seksuaalirikoksista.

Kymmenet Hollywoodin supertähdet ovat syyttäneet miestä seksuaalisesta ahdistelusta ja lisäksi häntä syytetään kahden naisen raiskauksesta. 

Weinsteinin oikeudenkäynti koskien raiskaus- ja muita seksuaalirikossyytteitä alkaa toden teolla tämän viikon keskiviikkona 22. tammikuuta, jolloin oikeussalissa esitetään odotetut avauspuheenvuorot. 

Tällä hetkellä Weinstein elää hyvin rajoitettua arkea. Hänen jälkimmäinen entinen vaimonsa Georgina Chapman antaa toisinaan miehen viettää päivän lastensa kanssa ja toisinaan hän tapaa ystäviään, yöpyen heidän luonaan. Weinstein on bongattu joskus matkalla erilaisiin tapaamisiin tai viihtymässä erilaisten newyorkilaisten viihde-esitysten parissa taikka ostoksilla. 

Suurimmaksi osaksi Weinstein kuitenkin viettää aikansa vuokra-asunnossaan Manhattanilla, odottaen oikeudenkäyntinsä käänteitä. 

Weinsteinin sopimattomasta käytöksestä huhuttiin ja kuiskailtiin vuosikymmenten ajan Hollywoodissa, ennen kuin vuonna 2017 useat naiset tulivat julki omilla kasvoillaan ja äänellään, kertoen kokemastaan kaltoinkohtelusta. Tästä julkitulosta sai myös alkunsa koko maailman valloittanut Me Too -liike, kun naiset – sekä miehet – kertoivat omista kokemuksistaan seksuaalisesta häirinnästä. 

Näin ollen Weinsteinistä on tullut kansainvälinen Me Toon sekä erityisesti naisten häirinnän symboli. 

– Sinä teit tämän itsellesi satuttamalla niin monia. Voit syyttää vain itseäsi, näyttelijä Rose McGowan totesi Weinsteinin oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä 6. tammikuuta. 

Weinsteinin ystävä Jeffrey Lichtman kertoo entisen elokuvatuottajan olevan nykyään täysin eristäytynyt. Lichtmanin mukaan Weinstein pelkää tulevaisuutta ja erityisesti mahdollista vankilatuomiotaan. 

Weinstein on itse kertonut käyvänsä ahkerasti terapiassa ja pyrkivänsä hoitamaan seksiaddiktiotaan. Hänen mukaansa viimeiset pari vuotta ovat antaneet hänelle tilaisuuden tarkastella itseään ja omaa toimintaansa ensimmäistä kertaa toden teolla kriittisesti. 

Miehen ystävien mukaan Weinstein näkee kuitenkin itsensä edelleen ensisijaisesti uhrina, eikä pysty syyttämään todella itseään toiminnastaan. 

– Hän ei ymmärrä sitä, nimettömänä pysyttelevä Weinsteinia läheinen lähde kertoo. 

Joulukuussa 2019 antamassaan haastattelussa Weinstein antoi ymmärtää olevansa enemmän huolissaan omasta hyvinvoinnistaan ja julkisuuskuvastaan kuin siitä, mitä hänen väitetyt tekonsa ovat saattaneet muille ihmisille aiheuttaa. 

– Minun työni on unohdettu, Weinstein totesi antamassaan haastattelussa. 

Weinstein on pysynyt tiukasti kannassaan, jonka mukaan hän koki aina, että kaikki hänen suorittamansa seksuaaliset teot naisten kanssa ovat toteutuneet täydessä yhteisymmärryksessä.

6. tammikuuta alkaneeseen oikeudenkäyntiin Weinstein saapui kävelytuen kanssa, sillä hänen selkäänsä on operoitu viime vuonna tapahtuneen kolarin takia. Weinsteinin tuolloinen esiintyminen aiheutti runsaasti spekulaatiota siitä, pyrkiikö mies saamaan kävelytukensa avulla osakseen sympatiaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja