Harmoniaa huoneeseen: Näin rauhoitat kotisi

Onko arkesi kiireistä ja kaoottista? Usein työkiireistä johtuva stressi jatkuu myös kotona. Jos asuntosi on sotkuinen, epäjärjestyksessä, tai siellä on liikaa tavaraa, saattaa se lietsoa stressiä ja kaoottista mielentilaasi entisestään.

Harmoninen asunto luo harmoniaa myös mieleen. Näillä helposti toteutettavilla pikkuvinkeillä muokkaat kotisi paikaksi jossa sielu lepää ja kaaos kaikkoaa.

1. Karsi tai piilota ylimääräiset tavarat

Ihminen ei loppujen lopuksi tarvitse ylen määrin tavaraa. Usein koteihin kertyy ajan myötä kuitenkin roinaa josta on vaikea päästää irti, vaikkei sitä oikeasti tarvitsisikaan. Käy siis läpi asuntosi tavarat ja muistele mitä niistä et ole käyttänyt yli puoleen vuoteen, tai joilla ei ole sinulle erityistä tunnearvoa tai merkitystä. Laita nämä tavarat kierrätykseen, lahjoita ystävillesi tai myy kirpputorilla.

Mikäli asunnossasi on runsaasti tavaraa jota tarvitset, mutta joka on valloittanut kotisi kaikki pinnat ja jokaisen nurkan, opi piilottamaan ja säilömään tavara oikein. Esillä olevat tavarat ja koriste-esineet vain keräävät pölyä ja luovat asuntoon ahtaan ja sekavan tunnelman. Hanki komeroihisi, hyllyihisi ja sängyn alle kauniita säilytyslaatikoita joihin voit laittaa pikkutavarat, lehdet, cd-levyt ja paperit jotka lojuvat ympäri asuntoasi ilman säilytyspaikkaa. Koriste-esineet ovat mukava lisä sisustukseen, mutta muista että liika on aina liikaa. Jos asuntosi pursuilee kymmenistä ja taas kymmenistä koriste-esineistä, se luo levottoman ja ahtaan vaikutelman.

2. Luo yhteinäinen värimaailma

Kuinka paljon asunnossasi on värejä? Mikäli asuntosi on täynnä kirkkaita värejä jotka eivät ole linjassa toistensa kanssa, on asunto helposti levottoman ja sekavan oloinen. Asunnon isoja pintoja sinun ei tarvitse välttämättä maalata uudelleen, kunhan mietit asuntosi tekstiilien värivalinnat uudestaan ja karsit liiat värielementit pois. Minkä väriset ovat esimerkiksi sohvatyynysi, päiväpeittosi, verhosi ja olohuoneen sohvasi? Jos sohva on kirkasvärinen, rauhoita sitä vaihtamalla sohvatyynyihin päällysiksi vaaleita ja neutraaleja sävyjä kuten valkoista, beigeä, ruskeaa tai harmaata. Valitse asuntoon kolme pääväriä jotka sopivat keskenään yhteen, ja käytä niitä sisustuksessa kautta linjan. Näin asuntosi värimaailma tuo osaltaan harmoniaa sisutukseesi.

3. Järjestele huonekalut uudelleen

Huonekalujen asemointi on tärkeässä asemassa huoneen tilantunnun kannalta. Mikäli huoneessa on liikaa huonekaluja tai huonekalut ovat huoneen kokoon nähden suhteettoman suuria, pienenee huoneen ilmavuus ja tilavuus huomattavasti. Älä siis tuki kotiasi huonekaluilla. Tarkastele asuntoasi ja kokeile huonekalujen siirtämistä uusiin paikkoihin. Isot huonekalut kuten sohva ja kirjahyllyt tulisi asettaa aina huoneen pisintä seinää vasten. Huonekaluja ei tulisi asettaa liian lähelle toisiaan, sillä siitä seuraa vaikutelma tilanpuutteesta. Jätä huonekalujen väliin siis ilmaa ja poista huonekaluja huoneesta tarvittaessa. Kokeile turhien huonekalujen siirtämistä kodin muihin, tilavampiin huoneisiin.

4. Siivoa komerot, kaapit ja hyllyt

Tavaraa pursuilevat keittiönkaapit, kirjahyllyt ja komerot antavat vaikutelman siivottomuudesta, vaikka asuntosi olisi muuten tahrattoman siisti. Keittiönkomerosta putoilevat maustepurkit ja vaatteita pursuavat vaatekaapit saavat sinut myös helposti hermostuneemmaksi kuin oikeasti oletkaan. Siivoa siis asuntosi kaapit ja komerot kerralla kuntoon. Heitä keittiöstä pois vanhaksi menneet tuotteet ja epäilyttävät purnukat. Siistissä ja hyvin organisoidussa asunnossa on helpompi olla rauhallinen ja päästä irti stressistä.

5. Luo tunnelmaa ja hemmottele itseäsi

Asunto ei ole vain paikka missä käyt syömässä ja nukkumassa, vaan se on myös linnasi ja temppelisi. Tee kodistasi siis kutsuva, tunnelmallinen ja visuaalista silmääsi miellyttävä. Hemmottele itseäsi säännöllisin väliajoin tuoreilla kukilla tai laadukkailla sisustustuotteilla. Satsaa esimerkiksi ylellisen pehmeisiin lakanoihin, kauniiseen päiväpeittoon tai eksoottiseen huonekasviin, joista saat iloa pitkäksi aikaa. Panosta kotona viettämääsi aikaan ja opi nauttimaan kotona viettämistäsi hetkistä. Sytytä töistä kotiin tullessasi kynttilöitä ja laita soimaan rauhoittavaa musiikkia. Muista, että pienilläkin muutoksilla kodissasi voit tuoda arkeesi harmoniaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja