Harkovaan iskeneeseen Venäjän lennokkiin oli kirjoitettu Moskovan terroristi-iskuun viittaava viesti

Venäjällä on väitetty Ukrainan sekaantuneen Moskovan terroristi-iskuihin, vaikka siitä ei ole esitetty todisteita.

Ukrainassa viisi ihmistä kuoli ja ainakin viisi loukkaantui Venäjän iskuissa Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan alueella keskiviikkoiltana.

Harkovan pormestari Igor Terekhov sanoo, että iskut tehtiin iranilaisvalmisteisilla lennokeilla.

Harkovan syyttäjälaitoksen julkaisemassa kuvassa näkyy, että Venäjän iskussa käyttämän lennokin osaan on kirjoitettu venäjäksi "za Krokus Siti Holl" (за Крокус Сити Холл), suomeksi "Crocus City Hallin takia".

Harkovan syyttäjälaitoksen julkaisemassa kuvassa näkyy, että Venäjän käyttämään lennokkiin on kirjoitettu za Krokus Siti Holl (за Крокус Сити Холл), suomeksi "Crocus City Hallin puolesta".
Harkovan syyttäjälaitoksen julkaisemassa kuvassa näkyy terroristi-iskuun viittaava viesti lennokin osassa.

Moskovan lähellä sijaitsevaan Crocus City Hall -konserttisaliin tehtiin terroristi-isku 22. maaliskuuta. Iskussa kuoli 144 ihmistä.

Ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis-K kertoi pian iskun jälkeen tehneensä iskun. Yhdysvallat puolestaan ilmoitti sillä olevan tiedustelutietoa, jonka mukaan terroristijärjestö toimi yksin.

Venäjä on presidentti Vladimir Putinin johdolla toistuvasti väittänyt Ukrainan tilanneen terroristi-iskun, mutta ei ole esittänyt todisteita väitteen tueksi. Ukraina on kiistänyt jyrkästi, että sillä olisi mitään tekemistä iskun kanssa.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Putin pyrkinee käyttämään terroristi-iskua hyväksi propagandassaan. 

Harkovan iskuissa kuolleiden joukossa on kolme pelastustyöntekijää, jotka olivat työskentelemässä jo valmiiksi Venäjän iskuissa tuhoutuneissa rakennuksissa. Rakennukset ovat olleet siviilien käytössä, viranomaiset kertoivat.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui torstaina iskuja häpeämättömiksi ja halveksittaviksi. Hän vahvisti neljän henkilön kuolleen asuinrakennuksissa.

– Kun pelastajat saapuivat iskupaikalle, terroristit hyökkäsivät uudelleen, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi pyysi Stubbilta apua Ukrainan rauhansuunnitelmaan 4:02
Katso myös: Zelenskyi pyysi Stubbilta apua Ukrainan rauhansuunnitelmaan.

Lue myös:

    Uusimmat