Mainos

Harkitsetko pettämistä? Asiantuntijat kertovat, mitä kannattaa ottaa huomioon: "Suurin osa pettäneistä sanoo katuvansa"

Parisuhteet ovat vaikeita, ja välillä eteen tulee tilanteita, jolloin mieli tekisi kurkistaa vieraisiin pöytiin. Kannattaa kuitenkin harkita tarkoin ennen kuin tulee tehtyä mitään peruuttamatonta.

Pettämistä on monenlaista, ja käsitys siitä, mikä on pettämistä, on kaikilla erilainen. Yhdynnän, suuseksin ja suutelun kaltaisten selvempien pettämistapausten rinnalla puhutaan nykyisin myös mikropettämisestä.

Onkin täysin sinun ja kumppanisi keskinäisen sopimuksen varassa, mikä suhteessanne lasketaan pettämiseksi. 

– Tutkimukset vaihtelevat paljon, mutta keskimäärin yksi viidestä ihmisestä on pettänyt olemalla yhdynnässä jonkun toisen kanssa, kertoo deittailuasiantuntija James Preece  Metro-sivustolla.

Jos itse olet hilkulla pettää, lue seuraavat asiantuntijoiden vinkit, jotka tarjoavat hieman näkemystä siihen, millaisia asioita kannattaa pohtia ennen kuin lähtee uskottomuuden tielle.

LUE LISÄÄ PETTÄMISESTÄ.

Kysy itseltäsi, mistä on kyse

Eliittideittitoimiston perustaja Hayley Bystram kehottaa pohtimaan ensinnäkin sitä, olisiko pettäminen tarkoituksellinen tapa päästä irti parisuhteesta, vai arvostaako pettämistä harkitseva kuitenkin suhdettaan.

– Jos kyse on jälkimmäisestä, ja oikeasti rakastat kumppaniasi, houkutus voi johtua jostakin muusta, hän sanoo.

Kuten tylsyydestä. Ei ole epätavallista etsiä jännitystä elämään parisuhteen ulkopuolelta, mutta tässä kohti kannattaa ottaa askel taaksepäin, ja miettiä todellisia motiivejaan. Haluatko todella jotakuta toista vai etsitkö vain jännitystä?

Kun ymmärrät todelliset motiivisi, sinun on helpompi etsiä jännitystä elämääsi muualta kuin salasuhteesta.

Ikä saattaa vaikuttaa

Parisuhdeasiantuntija ja psykologi Becky Spelmanin mukaan ikää ei useinkaan huomioida, kun mietitään pettämiseen johtavia syitä.

– Niin miehillä kuin naisillakin on vaikeuksia käsitellä sitä, etteivät he ole enää niin nuoria kuin ennen, pahamaineinen "keski-iän kriisi" on yleistä aikaa pettämiselle, Spelman sanoo.

Tieto siitä, että mahdollinen rakastaja pitää sinua haluttavana, voi kohottaa itsetuntoasi. 

– Jos tämä kuulostaa sinulta, kysy itseltäsi, onko pettäminen todella sen arvoista – sinähän tiedät jo, että joku muu kuin kumppanisi pitää sinua kuumana.

Aseta itsesi kumppanisi asemaan

On tärkeää pohtia myös sitä, kuinka uskottomuutesi vaikuttaisi kumppaniisi. Psykologi Helene Fermont kertoo, että petetyksi tuleminen voi muuttaa ihmisen koko käsityksen pettäjästä  – ja aiheuttaa hänelle sellaista henkistä tuhoa, jota ei voi enää korjata.

– Voi tuntua mahdottomalta jatkaa eteenpäin tietäen, että joku on tarkoituksella aiheuttanut kipua sinulle.

Itse pettäminen ei tunnu petetystä niin pahalta kuin sen aiheuttamat pettymyksen, nöyryytyksen ja hämmennyksen tunteet. Miten itse suhtautuisit, jos roolit olisivat toisin päin?

Mieti seurauksia itsellesi

Jos unohdat hetkeksi uskottomuuden tuoman jännityksen ja nautinnon, mitä jää jäljelle? Yksi jälkiseurauksista on luultavasti syyllisyys. Psykopaatteja lukuunottamatta syyllisyys on luultavasti vääjäämätöntä, jäipä pettäjä teostaan kiinni tai ei.

– Syyllisyys voi nakertaa ja sinun täytyy alkaa elää valheessa, varoittaa Preece.

Preece huomauttaa, että pettäjä saattaa tunnustaa tekonsa itse tai tuntea olonsa pakotetuksi pitämään valheensa sisällään parisuhteen säilyttääkseen. Kummassakaan tapauksessa mikään ei ole enää entisensä. 

– Luottamus on poissa, eikä sitä välttämättä koskaan voita täysin takaisin.

– Suurin osa pettäneistä sanoo katuvansa sitä, ja toivovat, että heillä olisi mahdollisuus kääntää kelloa taaksepäin.

On muitakin tapoja saada "kiksejä"

Jos ajatus pettämisestä kiehtoo, kehottaa The Orgasm Prescription for Women -kirjan kirjoittanut tohtori Andrea Pennington hyppäämään sen sijaan lentokoneesta.

Jos ajatus jostain kielletystä ja kiinni jäämisen pelko kiihottavat, salasuhde voi vaikuttaa kiinnostavalta ajatukselta.

– Hiippailu, toinen puhelin, intohimoiset syleilyt kadunkulmilla, missä kuka tahansa voi nähdä teidät... se riittää saamaan kenen tahansa pulssiin sykkimään, Pennington myöntää.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tosielämässä todennäköisyydet puhuvat kiinnijäämisen puolesta, jolloin saatat menettää paljon asioita, joita elämässä rakastat, mukaan lukien kumppanisi.

– Jos adrenaliini on huumeesi, saatat haluta kokeilla laskuvarjohyppäämistä, hän ehdottaa.

Voitko kipinän säilyttää?

Hinku pettää voi kieliä siitä, että omasta parisuhteesta puuttuu jotain. Pennington suosittelee avointa keskustelua tilanteesta.

Asiantuntija kehottaa tekemään tietoisia valintoja ja vaalimaan parisuhdetta.

Jos kipinä on kadonnut makuuhuoneesta, kokeile pitkiä suudelmia, syleilyä ja pieniä kosketuksia. LUE LISÄÄ:  Elätkö seksittömässä suhteessa? Yhdeksän asiaa, jotka seksiterapeutit haluaisivat sinun tietävän

Et tiedä, mitä sinulla on, ennen kuin menetät sen

Tuki, turva ja läheisyys eivät kuulosta seksikkäiltä, mutta kuvittele elämäsi ilman niitä.

Kuvittele vaikkapa, että tulet töistä kotiin tyhjään kotiin, eikä kukaan pitele sinua kädestä koskaan. Miltä se tuntuisi? Helpottavalta – vai surulliselta?

Kukaan ei voi estää sinua pettämästä, mutta kaikki yllä olevat asiat kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ennen kuin tekee mitään peruuttamatonta. Jo pelkästään oman itsesi tähden.

Lähde: Metro

***

1:53

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.