Elätkö seksittömässä suhteessa? Yhdeksän asiaa, jotka seksiterapeutit haluaisivat sinun tietävän

Seksiterapeutit kertoivat, mitä asioita haluaisivat kaikkien seksittömässä liitossa elävien tietävän. Asiantuntijoiden vinkeillä palautat kipinän suhteeseen.

Toisinaan pitkä suhde voi ajautua pisteeseen, jossa harrastetun seksin määrä ei vastaa ainakaan toisen, yleensä halukkaamman osapuolen toiveita. Toisinaan seksi saattaa loppua suhteesta kokonaan.

Seksiterapeutti Kimberly Resnick Andersonin asiakkaina on pariskuntia, jotka ovat riutuneet seksittömässä avioliitossa kuukausia, vuosia, joskus jopa vuosikymmeniä. Asiantuntija suositteleekin pidempää kuivaa kautta eläville avun hankkimista tilanteeseen mahdollisimman nopeasti. 

– Kun pariskunta lakkaa harrastamasta seksiä, tai mikä tärkeämpää, lakkaa arvostamasta seksiä tärkeänä osana parisuhteen huoltoa, on se nopea reitti kohti seksuaalista unohdusta, Resnick Anderson toteaa Huffington Postille

Huffington Post kyseli Resnick Andersonilta ja muilta seksiterapeuteilta vinkkejä pariskunnille, joita kuiva kausi kiusaa.

1. Jos sinä olet huomannut seksin puutteen, on sen huomannut kumppanisikin.

Resnick Anderson vakuuttaa, että jos itse olet tietoinen seksin määrän vähentymisestä, mutta et ole varma, onko kumppanisi huomannut saman, hän kyllä on. Vaikka sinusta saattaa tuntua, että olet yksin tilanteessa, kumppanisi käy luultavasti yhtenevää prosessia, vaikka olisikin toisella puolella ongelmaa.

– Itse asiassa vähemmän kiinnostunut kumppani on yleensä tietoisempi siitä, kuinka kauan on ehtinyt kulua (viime kerrasta) kuin enemmän kiinnostunut kumppani, koska hän on se, jolla on "tunnistettu ongelma". 

2. Mitä pidempään edellisestä kerrasta on, sitä vaikeampaa on päästä peliin taas mukaan.

Seksiterapeutti ja Getting the Sex You Want -kirjan kirjoittanut Tammy Nelson toteaa, että mitä pidempään seksittömyyttä on kestänyt, sitä enemmän saattaa tuntua, ettei ole enää kiinnostunutkaan seksistä. Asiaan liittyy kuitenkin huomionarvoinen seikka.

– Se toimii toisinkin päin. Seksi on paras lääke sukuviettiä kiihottamaan. Mitä enemmän seksiä harrastat, sitä enemmän seksiä haluat. Seksin harrastaminen voi saada moottorin käyntiin, antaen kehon alkaa tuottaa enemmän seksihormoneja, jotka voivat muistuttaa sinua siitä, että pidät seksistä, nautit rakastelusta ja haluat tehdä sitä useammin, Nelson kannustaa.

Samaa vinkkiä on suositellut myös seksiasiantuntija Annabelle Knight, joka Metro-sivustolle antamassaan haastattelussa vakuutti "säännöllisten orgasmien auttavan lisämään seksihaluja luonnollisesti".

3. Mitä nopeammin otat asian puheeksi kumppanin kanssa, sitä parempi.

Resnick Anderson kertoo asiakkaidensa usein kertovan, etteivät olleet varmoja siitä, kuinka asia kannattaisi ottaa puheeksi. Lisäksi ne, jotka nostivat kissan pöydälle, huomasivat pian tilanteen johtaneen riitatilanteeseen, joten lopulta he lakkasivat puhumasta siitä. Pariskunnat päättävätkin usein sanattomasta sopimuksesta lakata puhumasta koko asiasta.

– He päättävät, että on helpompaa, ettei seksiä ole lainkaan, kuin käsitellä loukattuja tunteita ja odottamattomia tunnetiloja, kuten syyllisyyttä ja vihaa.

Siksi asiantuntija toteaakin, että on tärkeää tarttua ongelmaan ennen kuin se alkaa elää omaa elämäänsä.

– Eräs tapa ottaa aihe esille on sanoa, että arvostat niin omaa kuin kumppanisikin seksuaaliterveyttä ja kaikenkaikkista hyvinvointia. Muista, että säännöllisestä seksistä on hyötyä niin henkisesti kuin fyysisestikin!

4. Lakkaa keksimästä tekosyitä ja ala nähdä vaivaa.

Psykologi ja seksiterapeutti Shannon Chavezin mukaan ihmisillä on tapana keksiä tekosyitä aina kuntosalin karttamisesta pikaruoan syömiseen. Chavez kertoo kuulevansa tekosyitä myös seksiin liittyen.

– Kun koet vähäistä halukkuutta, tekosyysi voi olla, ettet tunne oloasi seksikkääksi, olet väsynyt tai "et ole vain sillä tuulella". Nämä ovat tekosyitä, jotka estävät sinua kokemasta yhtään mitään. 

– Ottakaa pieni askel sitä kohti, että olette hieman seksuaalisempia toisianne kohtaan joka päivä. Asettakaa päivittäinen tavoite, joka on omistettu seksuaaliterveydellenne, Chavez neuvoo.

5. Kun alat harrastaa taas seksiä, se voi tuntua aluksi oudolta.

– Ymmärrä, että ensimmäiset kerrat, kun harrastat taas seksiä, voivat tuntua kiusallisilta. Se on normaalia. Se paranee kyllä, vakuuttaa seksiterapeutti ja Love Worth Making: How to Have Ridiculously Great Sex in a Long-Term Relationship -kirjan kirjoittanut Stephen Snyder.

6. Voit aina aloittaa suudelmilla

Chavezin mukaan seksittömyys tarkoittaa melkein aina sitä, että parisuhteesta puuttuvat myös kosketukset ja suudelmat. Chavez muistuttaa, että suutelu aktivoi samoja nautintokeskuksia aivoissa kuin seksikin. Lisäksi suudelmat luovat läheisyyttä. Suutelu voi olla todella kiihottavaa, asiantuntija kannustaa.

7. Suunnittele eroottinen treffi-ilta – seksi on valinnaista

Nelsonin mukaan yksi tapa saada seksittömyys päätökseen on suunnitella eroottinen treffi-ilta. Nelson myöntää, että tehtävä voi olla pelottava ja ahdistava, eikä todellisuus välttämättä kohtaa odotuksia. Asiantuntijan mukaan se ei haittaa.

– Itse asiassa, et ehkä halua edes yhdyntää lainkaan. Ensimmäisillä treffeillä saatatte vain koskettaa tai maata alasti sängyssä yhdessä, hän ehdottaa.

Seksuaalisen yhteyden uudelleenluomisen ei siis tarvitse tuntua uhkaavalta. Edetkää askel kerrallaan.

8. Vaihtelu virkistää.

Chavez kertoo, että ongelma monella pariskunnalla on usein se, että tietynlainen seksi ei innosta, mutta muunlaiset eroottiset leikit kyllä.

– Seksi on kuin ruokaa. Jos syömme saman aterian toistuvasti, alamma menettää motivaatiota ja himoa sitä ruokaa kohtaan, asiantuntija selittää.

Chavezin ehdottama ratkaisu onkin luoda vaihtelua seksielämään, jotta seksistä tulee jännittävää ja palkitsevaa.

– Yksi suurimmista syistä, joiden vuoksi pariskunnat eivät harrasta seksiä, on se, että seksistä on tullut rutiinia, tylsää ja ennalta arvattavaa. Tarvitsemme jännitystä, leikkisyyttä ja salaperäisyyttä aktivoidaksemme halujamme.

Chavez ehdottaa, että molemmat kumppanit ehdottavat toisilleen erilaisia eroottisia "ruokalistoja", joita haluaisivat kokeilla. Jo seksistä puhuminen voi saada himot hyrräämään ja luoda läheisyyttä pariskunnan välille. Aloittakaa listojen toteuttaminen hitaasti, kunnes olo tuntuu jälleen luontevalta. Kertokaa toisillenne, mistä nautitte eniten.

9. Kokeilkaa hieman mindfulnessia ennen sänkyyn menoa.

– Ennen kuin harrastatte seksiä, viettäkää hetki tai kaksi alastomina sängyssä yhdessä mitään tekemättä, suosittelee Snyder.

Kun makaatte tekemättä mitään, kiinnittkää huomiota henkiseen  ja fyysiseen tilaanne sekä hengitykseenne. Kokeilkaa, voitteko vain olla tekemättä mitään ihmeellistä. 

– Vähän mindfulnessia ennen mitään seksuaalista yhdessä voi saada sen tuntumaan luonnollisemmalta ja stressittömämmältä, Snyder perustelee.

***

17:47

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja