Mainos

Tutkimus paljastaa: Näin suuri vaikutus petetyksi tulemisella on terveydelle

Sen lisäksi, että petetyksi tuleminen on raskas paikka henkisesti, sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia myös fyysiselle terveydelle. 

Petetyksi tuleminen saattaa jättää olon hämmentyneeksi ja vihaiseksi. Mitä tein väärin? Mitkä asiat parisuhteessamme ajoivat tähän tilanteeseen? Tuoreen tutkimuksen mukaan näiden kysymysten esittämisestä ei ole sinulle kuin harmia.

Tähän tulokseen päästiin Nevadan yliopiston tutkimuksessa, jossa haastateltiin yli kahtasataa viimeisen kolmen kuukauden aikana petetyksi tullutta opiskelijaa. Osallistujien parisuhde oli kestänyt keskimäärin 1,76 vuotta.

Voi ajaa päihteiden käyttöön ja ahmimiseen 

Tutkijat saivat selville, että pettäminen vaikutti suuresti sekä osallistujien käyttäytymiseen että heidän mielenterveyteensä. Tutkimuksen johtaja Rosie Shroutin mukaan nämä tutkimustulokset ovat kiinnostavia kahdestakin eri syystä.

– Ensinnäkin tiedämme, että pettäminen on yksi ahdistavimmista ja vahingoittavimmista tapahtumista parisuhteissa. Pettäminen saa petetyksi tulleessa henkilössä aikaan voimakkaita tunteita ja psyykkistä ahdistusta. Halusimme tietää, vaikuttaako tämä psyykkinen ja emotionaalinen ahdistus terveyskäyttäytymiseen, kuten suojaamattomaan seksiin, huumeiden ja alkoholin käyttöön, ahmimiseen tai syömättömyyteen, Shrout toteaa.

Toinen mielenkiintoinen kysymys tutkijan mukaan on se, syyttävätkö petetyksi tulleet henkilöt tapahtuneesta itseään vai kumppaniaan, ja kuinka tämä syyllisyys tai syyllistäminen vaikuttavat heidän käyttäytymiseensä.

Naiset alttiimpia negatiivisille seurauksille

Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että tapahtuneesta itseään syyttävillä oli suurempi riski ajautua epäterveellisten tapojen pariin. Vaikka tutkijat eivät ole täysin varmoja siitä, mikä tämän itsetuhoisen käyttäytymisen laukaisee, Shroutin mukaan sillä voi olla negatiivista vaikutusta myös henkilön itsetuntoon ja sosiaaliseen käyttäytymiseen. Se voi ajaa myös kostamaan pettäneelle kumppanille.

Naiset ovat tutkimuksen mukaan miehiä alttiimpia näille pettämisen negatiivisille vaikutuksille.

– Uskomme että tämä johtuu siitä, että naiset tyypillisesti ajattelevat parisuhteella olevan suuri merkitys heihin itseensä ja heidän identiteettiinsä, Shrout epäilee. 

Seksuaaliterapeutti ja sosiologi Maria Linkoaho-Nordling antaa videolla vastauksen paljon pohdittuun kysymykseen. 

0:49

Lähde: Independent

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.