Oletko uskoton tajuamattasi? Tästä mikropettämisessä on kyse

Parisuhdemaailmaan on syntynyt uusi sana: mikropettäminen. Se tarkoittaa niitä pieniä tapoja, joiden kautta kumppania kohtaan voi olla uskoton. Mistä tunnistaa mikropettäjän?

Australialainen psykologi ja konsultti Melanie Schilling selittää, että mikropettäminen tarkoittaa kaikkia niitä pieniä tekoja, jotka vaikuttavat harmittomilta, mutta viestivät, että henkilö on emotionaalisesti tai fyysisesti kiinnostunut jostain toisesta henkilöstä.

Asiantuntijan mukaan mikropettämistä on esimerkiksi kumppanin tietämättä toiselle henkilölle jutteleminen sosiaalisessa mediassa, sisäpiirivitsien jakaminen sekä suhteen vakavuuden väheksyminen.

– Nämä ovat merkkejä siitä, että suoritat "peitettyä flirttailua" ja salaat sen kumppaniltasi. Jos sinusta tuntuu, että sinulla on jotakin salattavaa – kysy itseltäsi, miksi, Schilling neuvoo.

Miten tunnistat pettäjän?

Helpoin tapa tunnistaa mikropettäminen on salailu. Sen voi huomata, jos kumppani keskustelee sosiaalisessa mediassa tai foorumeilla, mutta sulkee ne heti partnerin lähestyessä tai jos hän ottaa yhteyttä eksään muistellakseen jotakin intiimiä, yhteistä tapahtumaa tai merkkipäivää.

– Ehkä hän kehuu muita ihmisiä tavoilla, joita hän ei koskaan sano sinulle tai hän tapaa vastakkaisen sukupuolen edustajan liiketapaamisen varjolla, vaikka käy ilmi, ettei mitään työasioita ole tehty, Schilling selventää.

Mikropettämisen voi erottaa ystävyydestä asiantuntijan mukaan nimenomaan salailusta ja toisen harhauttamisesta.

– Kumppanillasi voi olla täysin platoninen suhde ystävään ja he voivat olla avoimia ja kertoa suoraan siitä ja heidän näkemisestään. Sen ei pitäisi saada hälytyskelloja soimaan.

Missä menee raja?

Schilling kehottaa luottamaan intuitioon: jos asiat eivät käy järkeen, kumppani valehtelee tai käyttäytyy oudosti, kannattaa ottaa aihe puheeksi.

– Avain on olla objektiivinen ja rationaalinen, ei subjektiivinen ja emotionaalinen. Tyhjät syytökset ja loukkaukset eivät johda mihinkään, hän muistuttaa.

Schillingin mukaan erityisen tärkeää on kertoa, mikä käytös vaikuttaa oudolta ja miltä se itsestä tuntuu.

– Voit esimerkiksi sanoa: Kun lisäät sydänhymiöitä hänen julkaisunsa kommentteihin, se tuntuu siltä, että hän on kumppanisi, enkä minä.

***


Lue myös:

    Uusimmat