Hanki jäkäläseinä tai sammalryijy? Tämä trendisisustus vaatii todellista heittäytymistä

Hyvinvointi-intoilun vaikutukset ovat saapuneet sisustukseen. Tämänhetkinen sisustustrendi vaatii onnistuakseen paljon heittäytymistä ja luovuutta. 

Ihmiset ovat pyrkineet jo vuosia yksinkertaisempaan ja puhtaampaan elämään, pois kulutusstressistä ja pakoista, kohti omia mieltymyksiään ja aitoa hyvää oloa. Tämä trendi on ollut hyvin näkyvää varsinkin ruokapuolella – vahva trendi on syödä hyviä, alkuperäisiä ja luonnollisia ruokia.

Nyt hyvinvointi-intoilun vaikutukset ovat kuitenkin saapuneet sisustukseen: uusin trendi on sisustaa kotia tukien omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Hyvinvointiteema on luontevaa jatkumoa viime vuosien sisustuksen Back to nature –luonnollisuusteemalle, mikä on näkynyt ennen kaikkea luonnon ja luonnollisten materiaalien tuomisena osaksi sisustusta.

Luonnollisen ympäristön kaipuu taas on seurannut luontevasti kliinistä kiiltävän valkoista ja muovin sekä metallin sävyttämää 2000-luvun alun sisustustrendiä.

Luonto lähemmäksi ihmistä

Luonnon ja luonnollisten materiaalien soluttautuminen myös talojen sisälle ei ole epäluontevaa, sillä viime vuosina on herätty ihmisen vieraantumiseen luonnosta ja luonnon kiertokulusta.

Luontotutkimus kukoistaa: on tutkittu paljon metsän ja luonnon merkitystä ihmisen hyvinvointiin, masennuksen hoitoon ja sen ehkäisyyn, luonnollisen ympäristön merkitystä allergioiden ehkäisyssä, metsän vaikutusta työpalavereihin…

Frankfurtin kodintekstiilimessuilla tämän vuoden tammikuussa kodin sisustuksen ja ihmisen hyvinvoinnin välinen yhteys nostettiin ensimmäistä kertaa sisustustrendiksi ja teemaksi.

Kuinka rakentaa omasta kodista luonnollinen

Tämänhetkinen sisustustrendi vaatii onnistuakseen paljon heittäytymistä ja luovuutta. Sen vuoksi sisustussuunnittelijoiden palvelut ovat suositumpia kuin koskaan; kaikilta luovuutta ei löydy omasta takaa.

Netti auttaa kuitenkin omankin luovuuden herättelemisessä, sillä Pinterestissä ja Instagramissa jaetaan päivittäin miljoonia kuvia, joista moni on erilaisia sisustuskuvia. Sisustusideoita voi selata myös sisustuskauppojen nettisivuilta sekä niiden blogeista ja kuvapankeista.

Näillä sisustusratkaisuilla tuet omaa hyvinvointiasi kotona

 1. Rakenna puusta! Puu rauhoittaa, sillä tutkitusti hirsitalossa tai puupintaisessa talossa elävillä ihmisillä on matalammat stressitasot.
 2. Sisusta puupinnoilla, mikäli ei ole mahdollista rakentaa puusta. Käytä puupaneelia seinissä ja katoissa sekä lattioissa, joissa se on paitsi kaunis ja kestävä myös erittäin miellyttävä.
 3. Käytä vahvasti värejä! Yleisesti aisteihin vetoavat sävyvalikoimat kohottava mielialaa. Erilaiset murretut luonnonsävyt tuovat metsää sisälle ja rauhoittavat.
 4. Sekoita kulttuureja ja tyylejä. Nyt matkatuliaiset eripuolilta maailmaa löytävät paikkansa toistensa rinnalta, sillä kulttuurit saavat kodeissa kohdata sekä tyylit sekoittua, mitä persoonallisempi lopputulos, sen trendikkäämpi. Koti saa, ja sen pitää, näyttää omistajaltaan. Erilaiset vastakohdat taas tuovat leikkiä ja hauskuutta arkeen.
 5. Käytä luonnontekstiilejä sisustuksessa, villaa, pellavaa, denimiä, sillä ne muistuttavat menneistä vuosista ja palauttavat sinua etnisesti aidompaan ympäristöön.
 6. Sisusta luonnonsävyillä. Luonnonsävyt huokuvat tunteita, ne virkistävät muistia ja aktivoivat aivoissa osia, jotka liittyvät yhteisöllisyyteen, juurevuuteen ja kodikkuuteen. Eli samoja alueita kuin luonnossa kävellessä.
 7. Ripusta seinille kuvia luonnosta, metsistä, kasveista, eläimistä. Tutkimusten mukaan jo luontokuvan katseleminen rauhoittaa. Valokuva antaa siten pienen osan aidon metsän vaikutuksesta ihmismieleen.
 8. Sisusta kasveilla. Elinvoimainen kasvien vihreä juurruttaa mieltä maahan myös sisätiloissa samalla kun kasvit raikastavat huoneilmaa yhteyttäessään.
 9. Tee jäkäläseinä tai sammalryijy. Uusinta uutta vihersisustuksessa ovat sammalesta tai jäkälästä tehdyt seinät ja ryijyt, eivät siis kuivatut sellaiset vaan elävät aidot kasvit. Sammal on seinässä kiinnitetty geelimäiseen kosteaan aineeseen, jäkälä taas ei tarvitse juuri mitään pysyäkseen hyvänä seinällä.
 10. Suosi kaikessa aitoja materiaaleja. Verhot pellavaa, tuolit nahkaa, pöytä luonnollisen sävyistä puuta…

 

Lähde: Sisustuskaupat.fi

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja