Haminan mursu yleisön nähtäville ensi viikolla

Tältä Haminan mursu näyttää nyt – asetetaan näytteille syyskuussa Luonnontieteelliseen museoon 3:14
Viiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin mursun konservointiin.

Haminan mursuna tunnetuksi tullut merinisäkäs tulee yleisön nähtäväksi konservoituna ensi viikolla, tiedottaa Helsingin yliopisto.

Mursu tulee esille Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Helsingissä. Pitkähampainen merinisäkäs on nähtävissä tiistaista 19. syyskuuta lähtien.

Mursusta tuli Suomessa pienimuotoinen julkkis sen liikuttua Haminan ja Kotkan seudulla heinäkuussa 2022 ja sen liikkeitä seurattiin tarkasti. Mursu yritettiin sittemmin kuljettaa Korkeasaareen hoitoon villieräinsairaalaan, mutta se kuoli matkalla. Mursunaaraan kuolemansyyksi todettiin nälkiintyminen, heikko yleiskunto ja stressin laukaisema sydämenpysähdys.

Mursua luonnehdittiin poikkeuksellisen suurikokoiseksi naaraaksi, joka oli hampaiden perusteella ainakin 20-vuotias. Mursu oli kotoisin joko Huippuvuorten alueelta tai Novaja Zemljan ympäristöstä Pohjois-Venäjältä. Sieltä se on arvioiden mukaan harhautunut Norjanmerele ja siitä Tanskan salmien kautta Itämereen ja lopulta Suomenlahdelle.

Kyse oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun mursun tiedetään tulleen Itämeren sisäosiin.

MTV Kotkassa: Mursu löytyi kotkalaisparin kotipihasta – tältä löytöpaikalla näyttää 1:28
MTV Uutiset raportoimassa mursun löytöpaikalta. 

– Luomuksessa mursu tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla ja se on tutkijoiden käytettävissä, kertoo eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen tiedotteessa.

Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa oli ennestään kaksi mursun luurankoa 1840-luvulta. Kokonaisen mursun konservointi oli suuri urakka.

Jo kokonsa puolesta sen konservointi on ollut haastavaa, sillä pelkästään nyljetty nahka painoi 120 kiloa ennen parkitsemista ja nahan ohentamista. Yhden henkilön voimin jo sen siirtely tuotti hankaluuksia, kuvailee ylikonservaattori Ari Puolakoski konservaattoritiimin työtä.

Näin mursu säilötään museoon – haastattelussa ylikonservaattori 9:23
Videolla kerrotaan enemmän mursun nahan käsittelystä.

Lue myös:

    Uusimmat