Haluatko pudottaa painoa tai karistaa flunssan? Apu voi löytyä yllättävän läheltä

Tiesitkin jo, että uni auttaa sinua jaksamaan päivästä toiseen. Mitä, jos se olisi myös ratkaisu useisiin tavallisiin terveysongelmiin?

Lue, mihin kaikkiin vaivoihin uni auttaa.

Painonnousu

Nukkumisella on yhteys nälkää sääteleviin hormoneihin. Kun olet nukkunut hyvin, et tarvitse lisäkaloreiden antamaan potkua. Väsyneenä keho kaipaa herkkuja ja mielesi tekee erityisesti rasvaista ja hiilihydraattipitoista ruokaa. Mikäli väsymys on jatkuvaa, tämä vaikuttaa ruokatapoihisi ja voi aiheuttaa painonnousua.

Diabetesriski

Väsymykseen liittyvästä syöpöttelystä voi seurata toinenkin ongelma: Riski kakkostyypin diabetekseen kasvaa. Viime vuonna toteutettu tutkimus antaa osviittaa siitä, että vähäinen uni estää rasvasoluja reagoimasta insuliiniin normaalisti.

Haluttomuus

Sekä miehet että naiset ovat vähemmän halukkaita seksiin kärsiessään univajeesta. Haluttomuus ei välttämättä liity pelkästään väsymykseen – se voi olla jopa hormonaalista. Useat tutkimukset paljastavat, että univaje vaikuttaa miehissä testosteronitasoihin madaltavasti.

Muistivaikeudet

Kun unet jäävät liian lyhyiksi, siitä kärsii ennen kaikkea REM-unen osuus. Tämä taas voi vaikuttaa muistamiseen, sillä REM-uni linkitetään nimenomaan oppimiseen ja muistiin. Tilannetta voi helpottaa vaikka päivätorkuilla – jopa lyhyet unet nimittäin parantavat muistia ja helpottavat oppimista.

Toistuvat flunssat

Vuotaako nenä? Sen sijaan, että nappaisit lisää C-vitamiinia, painu pehkuihin! Kahdeksan tuntia yössä nukkuvilla on kolme kertaa pienempi riski sairastua flunssaan kuin alle seitsemän tuntia nukkuvilla.

Aivohalvausriski

Lisäuni ei suoranaisesti pienennä aivohalvauksen riskiä. Ihmisillä, jotka nukkuvat jatkuvasti alle kuusi tuntia yössä, on kuitenkin huomattavasti suurempi riski saada aivohalvauksen oireita kuin ihmisillä, jotka nukkuvat riittävästi. Tämä koskee myös ihmisiä, joilla ei ole ylipainoa tai aiempaa halvausta.

Syöpäriski

Unen ja syöpäriskin yhteys ei ole yksinkertainen. Liian vähäisellä unella on kuitenkin huomattu olevan yhteys ainakin paksusuolensyövän esiintymiseen sekä rintasyövän uusiutumiseen. Aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat