Haluatko elää pitkän elämän? Yksi luonteenpiirre auttaa asiaan – näin pinttynyt pessimisti voi "huijata" itsensä pitkäikäiseksi

Yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan optimistinen elämänasenne pidentää elämää. Pessimisteille tutkijoilla on lohduttavia uutisia: myönteistä ajattelua on mahdollista lisätä omilla toimillaan.

Pitkän elämän salaisuus on kiinnostanut ihmisiä ja tutkijoita kauan. Vanhaksi elämisen salaisuudeksi on ehdotettu esimerkiksi ihmissuhteiden vaalimista, seksin harrastamista sekä kilojen kerryttämistä.

Myös optimismi on usein liitetty pitkään elinikään. Myönteisen elämänasenteen uskotaan torjuvan stressiä ja edistävän terveellisten elintapojen noudattamista. Tuore Bostonin yliopiston johtama tutkimus vahvistaa käsitystä optimismin elinikää pidentävästä vaikutuksesta.

Tutkimuksen mukaan optimismi liittyy keskimäärin 11–15 prosenttia pidempään elinikään. Optimisteilla on suuremmat todennäköisyydet elää yli 85-vuotiaaksi kuin pessimistisillä ihmisillä.

Löydökset julkaistiin PNAS-tiedelehdessä.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimus perustuu lähes 70 000 naisen ja yli 1400 miehen tietoihin. Osallistujat vastasivat kyselyyn, jossa selvitettiin heidän optimistisuuttaan, terveyttään sekä terveyteen vaikuttavia tapojaan, kuten tupakointia, alkoholin käyttöä sekä ruokailutottumuksia. Naisia seurattiin 10 vuoden ja miehiä 30 vuoden ajan.

Tutkijat huomasivat, että optimistisimmat osallistujat elivät keskimäärin 11–15 prosenttia pidemmän elämän kuin pessimistisimmät osallistujat. Optimisteilla oli 50–70 prosenttia suurempi todennäköisyys elää 85-vuotiaiksi. Miehillä optimistisuus vaikutti elinikään hieman enemmän kuin naisilla.

Tulokset pitivät paikkansa, vaikka tutkijat ottivat huomioon osallistujien iän, koulutuksen, krooniset sairaudet, masennuksen, ihmissuhteet ja elintavat.

Pessimistikin voi lisätä myönteistä ajatteluaan

Tiedotteessa tutkijat siteeraavat aiempia tutkimuksia, joiden mukaan optimistiset ihmiset kykenevät pessimistejä paremmin säätelemään tunteitaan ja käytöstään sekä palautumaan paremmin stressistä ja vaikeuksista. Lisäksi on mahdollista, että optimisteille tyypilliset tavoitteet ruokkivat terveellisten elintapojen noudattamista.

Tutkijoilla on kuitenkin kannustavia uutisia myös pessimisteille. Vuonna 1992 julkaistun kaksostutkimuksen mukaan vain 25 prosenttia optimistisuudesta on ohjelmoitu ihmisen geeneihin. Loput 75 prosenttia on siis ihmisen omissa käsissä.

Omaa ajattelutapaansa on mahdollista muuttaa. Esimerkiksi tulevaisuuden kuvittelemisen myönteiseksi on huomattu lisäävään optimismin tasoa.

CNN:n kehottaa pessimistisiä ihmisiä harjoittamaan aivojaan positiivisempaan ajatteluun seuraavilla tavoilla:

  • kuvittele paras versio itsestäsi ja mieti mielikuvaa joka päivä
  • pidä kirjaa positiivisista asioista
  • muistuta itseäsi siitä, mistä olet kiitollinen
  • tee mindfulness-harjoituksia

Lähteet: Science Daily, CNN, BBC, PNAS

Lue myös:

    Uusimmat