Halloween: Suklainen pääkallo

Arjan Leivontanurkan lokakuiseen halloween-kisaa tulvi runsaasti hurjia reseptejä. Tässä yksi raadin kunniamaininnan saanut tekele!

Halloweenin 3D-pääkallon loihti Susanne Joensuusta.

Suklaakakkupohja:
200g voita
2 dl talous- tai fariinisokeria
1,5 rkl vaniljasokeria
6 keltuaista
200g tummaa suklaata
6 valkuaista
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa

Aseta leivinpaperi uunipellille valmiiksi.. Vaahdota voi ja sokerit omassa kulhossa. Lisää 6 keltuaista yksitellen.

Sulata tumma suklaa mikrossa 30 sekunnin erissä, kunnes on sulaa. Anna jäähtyä taikinan teon aikana.

Vaahdota valkuaiset pehmeäksi mutta kuohkeaksi massaksi - minä vatkasin ne käsin.

Sekoita kuiva-aineet keskenään.

Lisää voi-sokeri-keltuaisseokseen jäähtynyt suklaasula muutamassa erässä. Lisää kuiva-aineet myös muutamassa erässä ja sekoita sähkövatkaimella. Lisää valkuaiset ja vatkaa kevyesti. Kaada seos pellille ja tasoita nuolijalla tasaiseksi. Paista 175°C noin 20-40minuuttia. Kun kakkupohja on hieman jäähtynyt, kumoa se toiselle leivinpaperille johon on ropsautettu hiukan sokeria.

Vadelma-daimrouhe-mousse suklaisen pääkallon sisällä

3dl Vispikerma
150g mascarpone
2 isoa daimipatukkaa (siis 2 pakettia daimia)
Tomusokeria noin 1dl
Vaniljasokeria hömpsäys
3kpl liivatetta sitomaan massaa
Lisäksi 200g suomalaisia pakastevadelmia kevyesti sulatettuina ja valutettuina.

Liivatteet laitetaan likoamaan kylmään veteen. Kerma vatkataan ja lisätään sokerit vatkauksen loppuvaiheessa. Daim murskataan blenderissä tms. karkeaksi murskaksi. Mascarpone ja daimimurska lisätään kermaan ja sekoitetaan tasaiseksi. Liivatteista puristellaan ylimääräinen vesi pois ja liivakot liotetaan pieneen kuumennettuun vesitilkkaan kattilassa. Kun liivate on sulanut, se lisätään ohuena nauhana kokoajan hyvin sekoittaen kermaseokseen. Daimikermaa levitetään vadelmamehulla kostutetulle suklaakakkupohjille ja täytteen PÄÄLLE ripotellaan vadelmia. Vadelmia ei tarvitse mitään älytöntä kerrosta, ehkä reilu kymmenisen marjaa per kerros on riittävä.

Kelmuta pyöreä, isokokoinen leivontakulho.

Leikkaa kakkupohjalevystä n. 3-5 pyöreää läkkärää, joista pienin on halkaisijaltaan n. 15cm, seuraava 20cm ja isoin juuri sen kokoinen kuin valitsemasi leivontakulho. HUOM! Säästä seuraavalle päivälle pieni kulhollinen täytettä jemmaan, ja ylijäämäksi jäävät palat suklaakakkupohjasta.

Aseta alin kakkupala astian pohjalle reunoja myötäillen. Kostuta kakkupohja vadelmamehulla ja täytä väli vadelma-daimmoussella. Tee samoin jokaisen välin kanssa kunnes pyöreä leinvonta-kulho on täynnä.

Anna vetäytyä kylmässä yön yli.

Suklaakreemi:
250g margariinia
75ml vettä
100g sokeria
30g kaakaojauhetta

Valmista sokerivesi: kiehauta vesi ja sokeri kattilassa niin että sokeri liukenee.

Anna sokeriveden jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vaahdota margariini yleiskoneessa kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi, vatkaukseen menee n. 5min aikaa. Lisää sokerivesi vaahdotetun rasvan joukkoon ohuena nauhana. Vatkaa kreemiä hetki vesilisäyksen jälkeen. Mausta kreemi kaakaojauheella, ja se on käyttövalmista.

Kumoa leivontakulhossa vetäytynyt täytekakku pyöreälle kakkupahville jonka avulla luomusta on helppo liikutella. Voit leikata kakkupahvin esimerkiksi kartonkisesta muropakkauksesta tai vaikkapa kovamuovisesta muovitabletista, jos valmiita kakkupahveja ei löydy kaapista.

Leikkaa kumotusta puolipallon muotoisesta kakusta kolmiulotteinen pientä sahalaitaista veitseä käyttäen ja koverra silmät, ja paina kuopista symmetriset vaikkapa kinder-munan puolikkaalla. Huomaathan että pääkallon muodot saavat olla selkeästi näkyvillä jo tässä vaiheessa, sillä kreemi tasoittaa liian pienet uurteet sellaisiksi etteivät ne erotu. Muotoile edellisen päivän suklaakakkupohjan ylijäämäpaloista pääkallolle leuka, ja kokoa leuka kuntoon samalla tavalla kuin muukin täytekakku. Eli kostuta pohjapalat, ja laita väliin täytettä.

Kuorruta pinta ohuesti kaakaokreemillä. Huom! Pinnan tulee olla mahdollisimman tasainen, sillä pienetkin kyhmyt näkyvät marsipaanin alta.

Koristeluun:

2 pötköä marsipaania
tomusokeria
(kaakaojauhetta)

Kaulitse marsipaani tomusokerin kanssa isoksi levyksi ja nosta kaulinta apunakäyttäen täytekakun pinnalle.Tasoita marsipaani käsin taputellen ja leikkaa alareunasta ylimääräinen marsipaanisoiro pois. Painele marsipaani varovasti silmän kuoppien ja muiden pääkallon muotojen myötäisesti.

Loppusilauksen pääkallolle voit antaa tupsuttelemalla "ajan tomua" kaakaojauheella, pienellä siveltimellä levitys onnistuu kaikkein helpoimmin. Jos pääkalloon haluaa lisää eloa voi yksityiskohtia maalata mustalla, valkealla ja punaisella elintarvikevärillä.

Resepti: Susanne Aalto

KATSO MYÖS:

Lue myös:

    Uusimmat