Hallitus, luopukaa Turun tunnin junasta ja koko 4 miljardin investointiohjelmasta, vaatii Elinkeinoelämän tutkimuslaitos

Etlan mukaan mitkään laskelmat eivät osoita järkeviä tuottoja esimerkiksi Turun tunnin junan rakentamiselle.

Hallituksen noin neljän miljardin investointiohjelmaa pitäisi pienentää tai siitä pitäisi luopua kokonaan, sanotaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tuoreessa ennusteessa vuosille 2024–2026.

Etla sanoo, että hallitus on toteuttamassa runsaan kolmen miljardin euron edestä sopeutusohjelman toimia ennustejaksolla. Samaan aikaan monet menot, kuten infrainvestoinnit, kasvavat. Etlan mukaan investointiohjelma kasvattaa alijäämää lähes yhtä paljon kuin hallituksen kolmen miljardin euron sopeutusohjelma säästää.

–  Julkisessa taloudessa hyvät uutiset ovat vähissä, ja hallitus etsii lisäsäästöjä kevään kehysriihessä. Tulisi kuitenkin huomata, että investointipaketin tuottonäkymä on niin heikko, että siitä luopuminen vähentäisi velanoton tarvetta, sanoo Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju tiedotteessa.

Esimerkkinä heikkotuottoisista investoinneista mainitaan Turun tunnin juna, jolle Etlan mukaan mitkään investointilaskelmat eivät osoita järkeviä tuottoja.

Kangasharju katsoo, että vaikka Suomi luultavasti selviää EU:n alijäämämenettelystä, Suomi kiertää omia finanssipolittisia sääntöjään. Kangasharjun mukaan kotimaista kehysmenettelyä ei enää kunnioiteta eikä hallitus ole kirjannut neljän miljardin investointipaketista kehysmenoihin kuin pienen osan. Jos paketissa on hyödyllisiä osia, niiden rahoitus täytyy löytyä kehyksestä, Kangasharju sanoo.

Käänne parempaan näkyvissä

Taloudessa tapahtuu käänne parempaan jo loppuvuonna, mutta lähivuosien talouskasvu jää vaatimattomaksi, kertoo ennuste.

Koska alkuvuosi on ollut heikko, talous kasvaa Etlan mukaan vain 0,3 prosenttia. Näin se jäisi lähes viime vuoden tasolle. Ensi vuonna bkt kasvaa kuitenkin jo 1,4 prosenttiin. Kasvu on investointien ja kotitalouksien kulutuksen varassa.

– Suomen pitkän aikavälin kasvunäkymät ja julkisen talouden rahoitusasema on saatava kuntoon. Sanoisinkin, että lyhyen aikavälin suhdanne on nyt vähemmän huolestuttava kuin pitkän aikavälin talouskasvunäkymä, sanoo Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.

Etlan mukaan kotitalouksien ostovoima paranee tänä vuonna ja säästämisaste palautuu positiiviseksi. Etla kertoo, että säästämisaste mahdollistaisi suuremmankin kotitalouksien kulutuksen kasvun lähivuosina, mutta odotettavissa olevat hallituksen lisäsopeutustoimet hillitsevät sitä.

Työttömyysaste jatkaa vielä tänä vuonna kasvuaan 7,4 prosenttiin, mutta laskee ensi vuonna. Myös yksityinen kulutus alkaa kasvaa.

Etla huomauttaa, että hallituksen sopeutusohjelman vuoksi julkinen kulutus ei tue talouden kasvua.

Etla ennustaa myös viennin alkavan palautua tänä vuonna kansainvälisen kysynnän myötä. Kunnolla vienti lähtee vetämään kuitenkin vasta ensi vuonna, kun Suomelle tärkeiden vientimarkkinoiden Saksan ja Ruotsin talouskasvu vahvistuu.

Lue myös:

    Uusimmat