Nyt tuli karmea konkurssiarvio: "Pahimmillaan 1990-luvun laman lopun tasolla"

"Pahimmillaan tänä vuonna ajaudutaan 1990-luvun laman lopun aikaisiin konkurssimääriin."

Kansainvälinen luottovakuutusyhtiö Atradius ennustaa konkurssien määrä kasvavan Suomessa alkuvuoden aikana. Maajohtaja Juhani Laitala arvioi, että kesän jälkeen saatetaan nähdä käänne parempaan.

Arvio perustuu Atradius Suomen tämän vuoden tammi–helmikuussa käsittelemien korvaushakemusten määrään, joka oli keskimäärin lähes 40 prosenttia viime vuoden kuukausittaista keskiarvoa suurempi.

– Nykyiset lukemat ennakoivat, että konkurssien määrä Suomessa jatkaa kasvuaan. Uskon, että pohjakosketus on vasta edessä, ja pahimmillaan tänä vuonna ajaudutaan 1990-luvun laman lopun aikaisiin konkurssimääriin, Laitala sanoo tiedotteessa.

Hajautus auttaisi

Vaikeimmassa tilanteessa ovat Laitalan mukaansa pienet yritykset.

– Alihankintaketjua pitäisi hajauttaa useille kumppaneille, jolloin yhden kumppanin kaatuminen ei vaaranna omaa liiketoimintaa. Liian usein pienissä yrityksissä luotetaan yhteen alihankkijaan, jonka todellisesta taloustilanteesta ei olla perillä. Nyt kun yritykset eivät saa enää valtiolta samanlaista tukea kuin korona-aikana, on luonnollista, että pieniä yrityksiä menee nurin.

Atradius Suomen alkuvuonna maksamat vakuutuskorvaukset olivat hieman viime vuoden keskiarvoa matalammalla tasolla. Viime vuonna maksetut korvaukset olivat tosin noin 3,5-kertaiset verrattuna vuoteen 2021, jolloin yritykset palasivat kasvu-uralle koronapandemian alun jälkeen.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna haettiin konkurssiin liki 3 300 yritystä, mikä on suurin määrä 25 vuoteen ja enemmän kuin vuoden 2009 finanssikriisin aikaan. Vireille pannuissa konkursseissa oli tämä vuoden tammikuussa pientä laskua ja taas nousua helmikuussa verrattuna vuoden takaisiin lukemiin, käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista.

Atradius on yksi maailma suurimmista luottovakuuttajista.

Lue myös:

    Uusimmat