Hallitus höllensi tiukkoja matkailurajoituksia viime tingassa: "Ehkä Paavi olisi päässyt Suomeen ilman karanteenia, mutta ei juuri moni muu"

18:01

Matkailurajoitukseen tehtiin eilen höllennyksiä, ja Pöllöraati ruoti niiden vaikutuksia MTV:n Uutisaamussa.

Hallitus päätti eilen illalla, että Suomi höllentää matkustusrajoituksia ja nostaa turvallisen maan raja-arvoa 25 koronatapaukseen 100 000:ta asukasta kohti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että matkailu esimerkiksi Ruotsista, Saksasta ja Norjasta Suomeen vapautuu ensi viikon lauantaista lähtien.

Asiasta neuvoteltiin pitkään.

– Ei se varmasti ihan helppoa ole ollut. Tässähän on koko ajan ollut sellainen sosiaali- ja terveysministeriö vastaan työ- ja elinkeinoministeriö, MTV:n Uutisaamun Pöllöraadissa vieraillut politiikan toimittaja Jari Korkki totesi.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että ei niitä vihreitä maita enää niillä vanhoilla säännöillä kovin paljoa ollut jäljellä. Ehkä Paavi olisi vielä päässyt Suomeen ilman karanteenia, mutta ei juuri moni muu, hän huomauttaa.

Päätös rajoituksien höllentämisestä tuli pöllöraatilaisten mielestä hyvin viime tingassa muun muassa Lapin talvimatkailukautta ajatellen.

– Olihan tämä todella tervetullut (päätös) ja vielä ihan viime tipassa. Nyt yritykset saavat sen tiedon ja voivat ryhtyä toimiin, MTV Uutisten politiikan toimittajan Antonia Berg huomauttaa.

Myös lakimuutos viereillä 

Parhaillaan on vireillä lakimuutos siitä, että myös sellaisista maista, joissa raja-arvo on yli 25, pääsisi Suomeen negatiivisen koronatestin kautta. Tämän pitäisi astua voimaan lokakuussa.

– Tämä varmaan on se paljon oleellisempi asia Lapin-matkailun kannalta, koska jos ajatellaan esimerkiksi brittejä, niin näillä nykyisillä luvuilla britit eivät vielä mahdu tähän niin sanottujen vihreiden maiden joukkoon. Mutta Ruotsi mahtuu, politiikan toimittaja Marko Junkkari sanoo.

– Lapin yrittäjät ovat varmasti tyytyväisiä tähän, mutta eihän tämä heidän bisnestään pelasta. Ongelma on se, että ei ihmiset uskalla lähteä reissuun. Ei lähde ennen kuin rokote on täällä, Junkkari jatkaa.

Korkki lisää, että tämä tarkoittaa juuri sitä, että vaikka esimerkiksi Kiinasta olisi vapaa kulkeminen Suomeen, niin se ei tarkoita, että tänne tulisi sieltä välittömästi lentokonelasteittain turisteja.

Pöllöraatilaisten mukaan höllennyksien vaikutus riippuu nyt siitä, kuinka Suomen testaa-jäljiltä-ehkäise-hoida -strategia toimii ja etenee.

– Jos me ikään kuin totumme siihen, niin tietyllä tavalla tämän testauskulttuurin omaksuminen voi johtaa siihen, että näiden negatiivisten tulosten avulla sitten voidaan elää hiukan normaaliksi kutsuttua elämää, Korkki aprikoi.

Junkkari on kuitenkin hieman epäileväisempi.

– Kyllähän tämä eilen hallituksen linjaama päätös edellyttää sitä, että testauksen pitää sitten myös toimia. Tähän mennessä ei ole kauhean hyvät kokemukset…

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja