Hallituksen lakikiristykset lisäävät vankimäärää jopa sadoilla vangeilla – vankiloista uhkaa loppua tila ja henkilökunta

Hallituksen lakikiristykset lisäävät vankimäärää jopa sadoilla vangeilla – vankiloista uhkaa loppua tila ja henkilökunta 1:46
Katso video: Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja kertoo, että lisääntyvä vankimäärä edellyttää uusien isojen vankiloiden rakentamista pikavauhdilla.

Orpon hallitus haluaa, että aiempaa useampi rikoksesta tuomittu joutuu vankilaan ja istuu siellä entistä pidempään. Hallituksen kaavailemat kiristykset lainsäädäntöön tulevat lisäämään vankien määrää merkittävästi, arvioi Rikosseuraamuslaitos. 

Osa lakimuutoksista on jo voimassa ja jos loputkin toteutuvat, tämä lisännee vankien päivittäistä määrää jopa sadoilla vangeilla. Jotta kaikki uudet vangit mahtuvat vankiloihin, tarvitaan lisää vankiloita ja henkilökuntaa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä että jos kaikki hallitusohjelmaan kirjatut lainsäädäntötoimet toteutuu, niin se tulee vaikuttamaan kyllä niin, että vankimäärä nousee useammalla sadalla päivittäin, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Anna Arola-Järvi kertoo MTV Uutisille.

Tutkintavangit siirrettiin jo vankiloiden vastuille. Uusi seksuaalirikoslaki lisännee vankien päivittäistä määrää sadalla henkilöllä. Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, myös esimerkiksi ampuma-aserikosten rangaistukset kovenevat ja rikoksenuusijoiden vankila-aika pitenee. 

– Rikosseuraamuslaitoksen haasteet ovat tässä kahtalaiset. Toinen on tietenkin se kiinteistöhaaste eli vankiloita ei pysty nopeasti rakentamaan, ja toinen on henkilöstöhaaste eli myöskään ammattitaitosta meille hyvin koulutettua henkilöstöä ei ole mitenkään nopeasti saatavilla, Arola-Järvi sanoo.

Kiristyvä kriminaalipolitiikka edellyttää arviolta yhtä tai kahta uutta isoa vankilaa. Työntekijöistä kipein lisätarve on vanginvartijoille ja sosiaalialan korkeakoulutetuille. Lisähaastetta tuo se, että osa nykyisistäkin vankiloista rapistuu käsiin ja vankilahenkilökunnasta on jo nyt pulaa. 

Rikosseuraamuslaitos ja oikeusministeriö pähkäilevät parhaillaan, miten selvitä tilanteesta. Voit katsoa koko Arola-Järven haastattelun yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat