MTV:n tiedot: Vankiloissa väkivallan uhka – katujengiläisten ja perinteisten liivijengiläisten välit ovat kiristyneet huolestuttavasti

Vankiloiden henkilökunnalle annettiin erittäin harvinainen työturvallisuustiedote - väkivallan uhka kasvanut jengiläisten välillä 3:55
Väkivallan uhka vankiloissa lisääntynyt: Katujengiläisten ja perinteisten liivijengiläisten välit ovat kiristyneet huolestuttavasti

Vankiloissa istuvien katujengiläisten ja perinteisten liivijengiläisten välit ovat kiristyneet huolestuttavasti viime aikoina. Tämä perustuu tiedustelutietoon, jonka perusteella Rikosseuraamuslaitos on MTV:n Rikospaikan tietojen mukaan eilen antanut työturvallisuustiedotteen vankiloille.

Tiedon mukaan jr-vangit suunnittelevat katujengiläisiin kohdistettavaksi vakavaa väkivaltaa, koska nämä eivät käyttäydy jr-vankien edellyttämän säännöstön mukaisesti. Tiedustelutiedon mukaan kaikkien jr-vankien vaikutuspiirissä olevien vankien odotetaan osallistuvan näihin tekoihin.

Vankiloiden henkilökuntaa on kehotettu varautumaan katujengien ja järjestäytyneen rikollisuuden vaikutuspiirissä toimivien vankien välisiin yhteenottoihin. Vankiloiden henkilökuntaa on Rikospaikan tietojen mukaan kehotettu valppauteen. Lisäksi henkilöstöä on pyydetty tarkistamaan vaativan tilanteen toimintamallit ja harjoittelemaan niitä.

Rikospaikan tietojen mukaan koko Risen henkilökunnalle jaettava työturvallisuustiedote on erittäin harvinainen ja edellisen kerran sellainen on jaettu useita vuosia sitten. Uhkatilanne on kasvanut nyt erityisesti tietyissä vankiloissa, joihin on sijoitettu katujengiläisiä ja jr-vankeja.

Rikospaikan tietojen mukaan vankiloissa on jo jonkin aikaa näkynyt katujengiläisten halukkuus ottaa määräysvaltaa. Katujengiläiset haluaisivat myös ottaa osansa vankiloihin kuljetettavista huumeista.

– Rikosseuraamuslaitoksessa on viime kuukausien aikana tehty paljon havaintoja siitä, että tilanne on kiristynyt ja jännitteet kasvaneet paljon näiden ryhmien välillä. Se heijastuu tietysti myös henkilökuntaan. Kun näiden eri vankiryhmien välillä on jo tullut jonkin verran yhteenottoja, se edellyttää myös henkilökunnalta uusia toimintapoja ja tilanteeseen varautuminen erilaisia toimintatapoja kuin aiemmin, erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Aiheesta lisää tänään Rikospaikassa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa klo 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat