Halla pienentänee satoa Etelä- ja Keski-Suomessa

Mustikkasato voi jäädä halloista kärsineillä alueilla pieneksi. Etelä-Suomessa mustikka on jo kukkinut ja paikoin aikainen kukkija on kärsinyt kovista halloista.

Noin 30-40 prosentissa Etelä- ja Keski-Suomen mustikkametsissä lupaavalta näyttänyt sato voikin jäädä keskinkertaiseksi tai melko heikoksi. Siellä, missä hallaa ei ole ollut, sadosta tulee hyvä. Tosin kevään kuivuus voi sekin vielä pienentää mustikkasatoa.

Halla vaivasi mustikan kukintoja alavilla kasvupaikoilla ja kuivissa kangasmetsissä. Toukokuun loppupuolella halla vaurioitti kukintoja Satakunnassa, Savossa, Etelä-Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Kainuussa ja Lapin läänissä sen sijaan voidaan odottaa jopa hyvää satoa. Lämpimän toukokuun lopun ansiosta mustikan kukat ovat nyt aukeamassa Kainuussa ja todennäköisesti vielä Perä-Pohjolassa ja Metsä-Lapissa. Myös kuivuus voi alentaa mustikkasatoa, jollei kesäkuun alkupuolella tule kunnollisia kesäsateita.

Kuivuus on jo ehtinyt vaikuttaa korvasieniin, joita on noussut vähän kuivilla mäntykankailla. Kohtalaisia määriä korvasieniä on jo poimittu kosteammilta hakkuualueilta ja polkujen reunamilta. Mutta kangasmetsissä kasvavat ruokasienet kuten tatit, kantarellit, haperot ja rouskut odottelevat yhä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja