Mainos

Haittavaikutuksia jo kymmenen päivän jälkeen – näin treenitauko vaikuttaa aivoihisi

Ylös sohvalta! Jo kymmenen päivän liikkumattomuus vaikuttaa negatiivisesti aivojen terveyteen.

Monet lomailijat saattavat potea huonoa omaatuntoa kesän liikkumattomuudesta ja murehtivat vyötärölle kertyneitä kesäkilojaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan laiskottelu vaikuttaa kehonkoostumuksen lisäksi merkittävästi myös aivoihin.

Liikunnalla tärkeä rooli muistin kannalta 

Marylandin yliopiston aivotutkijat tekivät löydön, jonka mukaan jo kymmenen päivää kestänyt liikkumattomuus vähentää verenkiertoa aivoissamme. Verenkierron hidastuminen vaikuttaa etenkin hippokampukseen, jolla on tärkeä rooli muistin ja oppimisen kanssa.

– Tiedämme, että hippokampuksella on tärkeä rooli muistin ja oppimisen kannalta, ja se on yksi ensimmäisistä aivojen alueista, jotka alkavat kutistua Alzheimerin taudissa, tohtori Jerome Carson Smith kertoo.

Tutkimustuloksella on merkittävä rooli lääketieteelle, joka pyrkii koko löytämään uusia hoitokeinoja muistisairauksien hoitoon. 

Negatiiviset vaikutukset eivät pahentuneet tauon kasvaessa

Frontiers of Ageing Neuroscience -tiedelehdessä julkaistu tutkimus puhuu säännöllisen liikunnan puolesta. Tutkijat ovat yllättyneitä siitä, että jo näinkin lyhyt liikkumattomuus voi vaikuttaa huomattavalla tavalla aivojen terveyteen. Haittavaikutusten ei kuitenkaan todettu lisääntyvän kymmenen päivän jälkeen merkittävästi. 

– Viesti on yksinkertainen. Jos liikuntataukosi kestää yli kymmenen päivää, aerobisen kunnon heikkenemisen lisäksi myös veren virtaus aivoissasi pienenee, Smith kertoo.

Tutkijat ovat ryhtyneet nyt selvittämään, millaisia pitkän aikavälin vaikutuksia liikkumattomuudella voi olla ja kuinka nopeasti haittavaikutukset kumoutuvat liikunnan jatkuessa.

Älä siis jää sohvalle, vaan kokeile tätä tehotreeniä, joka nostaa taatusti hien pintaan! 

0:45

Lähde: Psychcentral 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.