Haiseeko kotonasi? Tämä ällöttävä vieras voi olla sen syy!

Epähygieeninen taudinlevittäjä torakka on yleistynyt Suomessa, etkä välttämättä tiedä sen vierailua. Pahalta tuoksuva ötökkä levittää muun muassa salmonellaa, ripulia ja a-hepatiittia.

Torakka on tuhoeläin, jonka olemassaolosta et välttämättä tiedä mitään. Epämiellyttävän tuoksuinen, paksukuorinen otus nimittäin liikkuu vain pimeässä. Jos näet jonkin vilahtavan piiloon, kun laitat valot päälle, voit hyvinkin epäillä kotisi olevan hyökkäyksen kohteena – kyseessä on joko sokeritoukka tai torakka.

Sokeritoukka on harmiton, vaikkakin epämiellyttävä asuinkumppani. Torakka sen sijaan pilaa elintarvikkeet ja levittää ulosteidensa mukana muun muassa salmonellaa, a-hepatiittia ja ripulia.

Torakoista eroon?

– Torakoista pääsee eroon esimerkiksi aerosolin avulla. Suihkuta normaalin viikkosiivouksen yhteydessä jalkalistat ja hieman lattiapintaa. Kun torjunta-aine on vesinesteessä, se menee tehokkaasti pieniinkin rakoihin, jolloin torakka ei voi välttyä aineelta.

– Mikäli se ei auta, kannattaa kokeilla muurahaissirotteita, jotka ovat vahvempia, mutta myös myrkyllisempiä kuin aerosolit. Muista huolehtia, etteivät sirotteet ajaudu ruokiin tai joudu pienten lasten tai lemmikkieläinten lähettyville.

– Jos ötököitä näkyy vielä kahden viikon jälkeen, on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Torjuntaa on jatkettava niin kauan, ettei ötököitä löydy asunnosta elävinä eikä kuolleina.

– Torakka on usein lomatuliainen ulkomaanmatkalta – muista pudistella kaikki matkatavarasi ja matkalaukku ulkona ennen sisälle tuontia!

– Epämiellyttävä tuhoeläin voi levitä myös asunnosta toiseen, joten kerrostalossa asuvan kannattaa tiedottaa epäilyistä heti isännöitsijälle.

– Aloita torjunta heti kun havaitset torakoiden asustavan kotonasi – mitä pienempi ongelma, sen helpompi se on hoitaa.

– Tuhoeläinten torjunta on kerrostalossa taloyhtiön asia, joten ota yhteyttä isännöitsijääsi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja