Haimatulehdus havahdutti Riki Sorsan: Jätin alkoholin

Laulaja Riki Sorsa on kokenut kovia ja selvinnyt niistä. Nyt mies palaa pitkältä tauolta uudella albumilla.

Laulaja Riki Sorsa julkaisee perjantaina 13 vuoden tauon jälkeen uutta materiaalia. Muusikon albumi Kun tunnet rakkauden -sisältää legendaarisia suomalaisia kappaleita, kuten Kolmatta linjaa takaisin ja Laiskotellen. Syy miehen pitkään taukoon on hänellä vuonna 2006 diagnosoidussa kurkkusyövässä.

– Onhan tämä laulajalle pitkä aika taukoa, mutta onneksi vanhat kappaleet ovat soineet. Se on ollut onni ja autuus. Pakollisen stopin takia olin neljä vuotta käytännöllisesti katsoen täysin laulamatta. Pitihän minun opetella laulaminen osittain uusiksi, lauluääni on muuttunut erilaiseksi ja laulan eri tavalla. Kyllä minä tunnen, että tämä on minulle nyt uuden alku.

Ikään kuin syöpä ei olisi tarpeeksi, Sorsa sairastui myös haimatulehdukseen vuonna 2011.

– Minulla oli haimatulehdus kaksi vuotta sitten. Ei kukaan oikein tiennyt, mistä se johtui. Aloin miettimään, että olen 45 vuotta maistellut erilaisia alkoholijuomia. Ajattelin ensin, että olenko nyt alkoholisti kun minulle tuli tällainen tauti? Lääkäri sanoi, että verikokeista näkee, etten ole suurkuluttaja, se vähän pelasti fiilistä, laulaja naurahtaa.

Riki kertoo, että 90 prosenttia sairaudesta johtuu alkoholista, 5-6 prosenttia sappikivistä ja loput jostain muusta.

– Minä kuulun siihen pieneen ”jostain muusta” -osaan, onneksi. Eivät ne kaksi muuta vaihtoehtoja olisi olleet kivoja. Luultavasti vastustuskykyni oli vain mennyt huonommaksi.

Haimatulehduksen saatuaan Riki päätti jättää alkoholin ja sillä tiellä on pysytty.

– Ei ollut ongelmaa jättää alkoholia, koska minulla ei ollut koskaan ongelmia alkoholin käyttämisen kanssa. Olen käynyt jo kaikki krapulat läpi ja tiedän mitä se on. Nyt ei ole koskaan enää sellaista hönöä oloa. Voitin vain tässä ja voin nyt tosi hyvin.

Muusikko pysyttelee nollalinjalla, vaikka toteaakin joskus kaipaavansa esimerkiksi rapujen kanssa snapsia. Tenniksen ja golfin parissa viihtyvä muusikko kokeekin olevansa paremmassa kunnossa kuin koskaan. Syöpäkontrollissa hän käy yhä noin kerran vuodessa.

– Voin erittäin hyvin Pari-kolme vuotta kesti kaiken tämän jälkeen, että pääsin fyysisesti kuntoon. Nyt olen kuitenkin aika hyvässä fyysisessä kondiksessa, oikeastaan paremmassa kuin ennen sairauksia.

Sorsan haimatulehduksesta uutisoi ensimmäisenä perjantain Iltalehti.

Riki Sorsa vieraili perjantaiaamuna Huomenta Suomen lähetyksessä kertomassa uutuusalbumistaan, katso video:

Lue myös:

    Uusimmat