Mainos

Kommentti: Tänäkin vuonna syöpään kuolee tuhansia suomalaisia – muun muassa Hanna-Riikka Siitonen sekä minun isäni

Viimeisten vuosien aikana syöpään ovat kuolleet Hanna-Riikka Siitosen lisäksi muun muassa Riki Sorsa, Alan Rickman, David Bowie, Michael Nyqvist, minun isäni ja valtava määrä muita.

Syöpä on viheliäinen sairaus. Syöpäjärjestöistä kerrotaan, että vuonna 2015 eri syöpäsairauksiin kuoli Suomessa yli 12 000 ihmistä.

Tänä vuonna Hanna-Riikka Siitonen on yksi Suomessa syöpään kuolleista. Viime vuonna sama sairaus vei muun muassa Freud, Marx, Engels & Jung -yhtyeen nokkamies Pekka Myllykosken. F1-sarjassa lääkärinä työskennellyt Aki Hintsa ja laulaja Riki Sorsa olivat vuonna 2016 syöpään kuolleiden joukossa.

Vuonna 2015 syöpään kuolleiden yli 12 000 suomalaisen joukossa olivat muun muassa räppäri Edorf ja laulaja Martti Metsäketo.

Suomen rajojen ulkopuolella syöpään ovat viime vuosina kuolleet muun muassa brittilaulaja David Bowienäyttelijä Alan RickmanMotörhead-laulaja Lemmy Kilmister ja ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist.

Tänä vuonna syöpään kuolleiden suomalaisten joukossa on Hanna-Riikka Siitosen lisäksi minun isäni.

Syvät vedet

Syöpä on todella viheliäinen sairaus. Hetkinen, täsmennän vielä edellistä lausetta. Syöpä on todella viheliäinen, saatanasta ja sen syvimmistä sopukoista oleva sairaus.

Uusien syöpätapausten määrä Suomessa kasvaa jatkuvasti ja kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Ennusteen mukaan vuonna 2025 syöpään kuolee yli 14 000 suomalaista.

Tulevaisuuden syöpäkuolleisuuteen vaikuttavat väestön ikääntymisen lisäksi se, mihin syöpiin tulevaisuudessa suomalaiset sairastuvat ja miten syöpähoidot kehittyvät.

Kun niinkin läheinen ihminen kuin oma vanhempi kuolee syöpään, sitä luonnollisesti päätyy välillä niin sanotusti syviin vesiin ajatustensa kanssa.

Kyllä, se tuntuu pahimpina hetkinä siltä kuin yksi raaja olisi revitty irti. Mutta se saa miettimään myös geneettisiä asioita.

Se, että suvussa on paljon syöpää, ei automaattisesti tarkoita sitä, että suvussa olisi periytyvä alttius syöpään sairastumiselle. Suuri osa syöpäsairauksista alkaa perimän ja elintapojen sekä ympäristön kaltaisten ulkoisten tekijöiden yhteisestä vaikutuksesta.

Geenivirhe, joka voi aiheuttaa syöpää, periytyy. Syöpä ei periydy. Tavallista suurempi riski sairastua syöpään voi periytyä.

Kannattaa nauttia

Syöpähoidot onneksi ja toivottavasti kehittyvät jatkuvasti enemmän. Hoidot tehoavat ja syöpätaistelu kääntyy toivottavasti tulevaisuudessa entistä isommalla prosentilla sitä käyvien voitoksi.

Esimerkkejä löytyy.

Vuoden 2001 Miss Suomi Heidi Sohlbergilta löydettiin kaksi vuotta sitten rintasyöpä, josta hän on parantunut.

Näyttelijä Antti Holma ja Duudsoneista tuttu Jarno Laasala ovat sairastaneet ihosyöpää ja parantuneet siitä.

Laulaja Arja Korisevalta löydettiin vuonna 2015 rintasyöpä. Koriseva kävi syöpäleikkauksessa ja kävi läpi sytostaatti- ja sädehoidot. Laulaja on saanut terveen paperit.

Sairauden eri muodot ovat siis tilanteesta ja tapauksesta riippuen parannettavissa hoidoilla, mutta eivät aina.

Nuoremman polven laulaja Astrid Swan on puhunut avoimesti julkisuudessa sairastavansa rintasyöpää, jota ei voida parantaa.

– Kun sairastuin uudestaan, lapsellamme oli tieto siitä, miten tämä voi mennä. Pelkoa käsitellään meillä melkein joka päivä. Mutta näen hänessä ja muissa ihmisissä sen, että elämä jatkuu ja elämä kantaa, Swan totesi MTV:n haastattelussa syksyllä 2017.

Swanista huokui ilo elämään. Päällimmäinen tunne häntä haastateltuani oli se, että vaikka murehtimiselta ei voi välttyä, se ei pitkällä tähtäimellä kannata. Kannattaa nauttia.

Elämä jatkuu

Toistetaan vielä: syöpä on todella viheliäinen, saatanasta ja sen syvimmistä sopukoista oleva sairaus.

Siihen ja kaikkeen siihen liittyvään vellomaan jääminen olisi täysin ymmärrettävää. Minä esimerkiksi voisin olla rikki huolesta, varma siitä, että sairastun vielä jonakin päivänä kokovartalosyöpään ja valmis heittämään kaikki maailman kirveet maailman syvimpään kaivoon.

Mutta syöpä ja kaikki muutkin sairaudet ovat osa elämää siinä missä kuolemakin. Mahdollisuuksia parantumiseen on.

Elämä, se jatkuu ja rullaa omalla painollaan, kaikesta huolimatta. Siitä kannattaa nauttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.