Pöydän kattaminen on tärkeä osa juhlaa. Hienosti katettu pöytä tuo juhlaan kuin juhlaan roimasti lisää arvokkuutta.
Noutopöydän kattaus
Jos tilaisuus järjestetään noutopöytäperiaatteella, ei kattaukselle ole varsinaisia sääntöjä. Järjestelyt kannattaa kuitenkin tehdä - mikäli mahdollista - siten, että liikenne on yksisuuntainen eivätkä pöydän luo saapuvat ja paikoilleen palaavat törmää. Jos väkeä on paljon kannattaa harkita kahta ruokalinjaa ruuhkautumisen välttämiseksi. Erillinen juomapöytä on havaittu usein käytännölliseksi. Tarjoiluastiat kannattaa järjestellä järkevään järjestykseen ts. ensin lautaset, aterimet ja lautasliinat, sitten kalaruuat ja lopuksi liharuuat.
Kauneus on katsojan silmässä, joten yksityiskohtaisempiin kattausohjeisiin voi suhtautua varauksella. Tälläkin uhalla huomautettakoon, että väriä ehkä muuten värittömään kattaukseen saa kukkakimpulla, värikkäillä lautasliinoilla tai näyttävällä tarjoilullakin.
Pöydän kattaus
Yksinkertaisimmillaan pöydän kattamiseen kuuluvat vain yhdet lautaset, haarukat, veitset ja juomalasit. Ruoka- ja juomalajikkeiden lisääntyessä monimutkaistuu kattauskin melko lailla.

