Hääopas: Onnistunut kattaus

Pöydän kattaminen on tärkeä osa juhlaa. Hienosti katettu pöytä tuo juhlaan kuin juhlaan roimasti lisää arvokkuutta.

Noutopöydän kattaus

Jos tilaisuus järjestetään noutopöytäperiaatteella, ei kattaukselle ole varsinaisia sääntöjä. Järjestelyt kannattaa kuitenkin tehdä - mikäli mahdollista - siten, että liikenne on yksisuuntainen eivätkä pöydän luo saapuvat ja paikoilleen palaavat törmää. Jos väkeä on paljon kannattaa harkita kahta ruokalinjaa ruuhkautumisen välttämiseksi. Erillinen juomapöytä on havaittu usein käytännölliseksi. Tarjoiluastiat kannattaa järjestellä järkevään järjestykseen ts. ensin lautaset, aterimet ja lautasliinat, sitten kalaruuat ja lopuksi liharuuat.

Kauneus on katsojan silmässä, joten yksityiskohtaisempiin kattausohjeisiin voi suhtautua varauksella. Tälläkin uhalla huomautettakoon, että väriä ehkä muuten värittömään kattaukseen saa kukkakimpulla, värikkäillä lautasliinoilla tai näyttävällä tarjoilullakin.

Pöydän kattaus

Yksinkertaisimmillaan pöydän kattamiseen kuuluvat vain yhdet lautaset, haarukat, veitset ja juomalasit. Ruoka- ja juomalajikkeiden lisääntyessä monimutkaistuu kattauskin melko lailla.

Pöydän kattauksessa on kolme perussääntöä: 1. Kaikki haarukat pannaan lautasen vasemmalle puolelle (poikkeuksena oikealla kädellä käytettävä leivos-, osteri- ja hummerihaarukka). 2. Kaikki veitset (terä aina lautaseen päin) ja lusikat pannaan lautasen oikealle puolelle. 3. Ruokailuvälineet asetetaan niin , että se jota käytetään ensimmäiseen ruokalajiin on uloimpana ja se jota käytetään viimeiseen ruokalajiin on lähimpänä lautasta.

Jälkiruokalusikka ja/tai -haarukka asetetaan lautasen yläpuolelle. Jos jälkiruoka vaatii molemmat, katetaan haarukka lautasen viereen varsi vasemmalle ja lusikka sen päälle varsi oikealle

Lasit katetaan jälkiruokavälineiden yläpuolelle käyttöjärjestyksessä oikealta vasemmalle. Mikäli tarjolla on ruokaryyppy, on ryyppylasi äärimmäisenä oikealla, koska sitä käytetään ensimmäisenä. Muussa tapauksessa äärimmäisenä oikealla on vesilasi, josta kukin juo omaan tahtiinsa.

Leipälautanen laitetaan yläviistoon lautasen vasemmalle puolelle. Mahdollinen voiveitsi katetaan leipälautasen päälle. Lautasliina eli servietti puolestaan asetellaan joko lautaselle, sen vasemmalle puolelle tai leipälautaselle.

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat