Guardian: Iran salakuljettanut kehittyneempiä pitkän kantaman lennokkeja Venäjälle

Ukrainalaisdronet hiillostivat Wagnerin palkkasotilaat ulos piilostaan – video näyttää onnistuneen ajojahdin 1:06
Katso video: Ukrainalaisdronet hiillostivat Wagnerin palkkasotilaat ulos piilostaan – video näyttää onnistuneen ajojahdin

Iran on salakuljettanut Venäjälle uudentyyppisiä kehittyneitä pitkän kantaman aseistettuja lennokkeja. Asiasta kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Lehden lähteiden mukaan lennokkeja on salakuljetettu Venäjälle laivoilla ja Iranin valtion omistamalla lentoyhtiöllä.

Salakuljetusten paljastuminen osoittaa Guardianin mukaan sen, että Iran ja Venäjä ovat tiivistäneet suhteitaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Venäjä on lehden mukaan joutunut kääntymään Iranin sekä Pohjois-Korean puoleen ohjusvarastojensa huvetessa.

Suurin osa Venäjälle lähetetyistä lennokeista noudettiin iranilaisella aluksella Kaspianmeren rannikolla sijaitsevasta tukikohdasta salaa ja siirrettiin merellä Venäjän laivaston alukseen.

Osa lennokeista kuljetettiin Iranin valtion omistamalla lentoyhtiöllä, lehti kirjoittaa lähteisiinsä viitaten.

Lehti kertoo, että sen lähteisiin kuuluu henkilöitä, joilla on tietoa lennokkien myynnistä sekä niiden kyvyistä ja valmistuksesta.

Tarkat kuvaus- ja kohdistusjärjestelmät

Ainakin 18 lennokkia on toimitettu Venäjälle sen jälkeen, kun venäläisvaltuuskunta vieraili marraskuussa Teheranissa.

Kuusi toimitetuista lennokeista oli Mohajer-6-lennokkeja, jotka toimivat sähköllä ja joiden toimintasäde on 200 kilometriä. Lennokit kykenevät kuljettamaan kahta ohjusta ja niissä on erittäin tarkat kuvaus- ja kohdistusjärjestelmät.

Mohajer-lennokkeja on pudotettu Ukrainassa syyskuusta lähtien, ja viranomaiset esittelivät yhden niistä marraskuussa Guardianille Kiovassa.

Loput olivat Shahed 191- ja 129-lennokkeja, jotka kykenevät lentämään korkeammalla ja palaamaan tukikohtaan ehjinä, toisin kuin pienemmät Shahed 131- ja 136-lennokkit, joita Venäjä on käyttänyt muun muassa itsemurhalennokkeina pommittaessaan Ukrainaa.

Venäjän arvioidaan haluavan kehittyneempiä lennokkeja, koska Ukrainan ilmapuolustus on pystynyt tehokkaasti pudottamaan matalalla lentäviä itsemurhalennokkeja.

Lue myös:

    Uusimmat