"He seisovat hiljaisina vahtimassa" – näin jatkuvassa valmiudessa olevat "lennokkien metsästäjät" suojelevat Ukrainan kaupunkeja

Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista 5:47
Katso myös: Venäjä laajentaa hyökkäystään Itä-Ukrainassa houkutellakseen ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutista

Ukrainan ilmapuolustuksella on tänäänkin riittänyt töitä. Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä laukaisi maahan yli 70 ohjusta, joista yli 60 onnistuttiin torjumaan.

Mutta miten Ukraina käytännössä torjuu Venäjän ilmahyökkäyksiä? CBC News pääsi tutustumaan Ukrainan lyhyen kantaman ilmapuolustuksen toimintaan Kiovan lähettyvillä.

– He seisovat hiljaisina vahtimassa Ukrainan tärkeimpiä kaupunkeja, CBC kirjoittaa.

Jutussa esiintyvien ilmatorjujien järjestelmä on tarkoitettu torjumaan matalalla lentäviä ilma-aluksia, jotka Venäjä on useimmiten kohdistanut Ukrainan väestökeskittymiä vastaan. Suurin osa näistä ilma-aluksista on iranilaisvalmisteisia miehittämättömiä lennokkeja, jotka on varustettu räjähteillä.

Tämän vuoksi kyseiset sotilaat kutsuvat itseään "lennokkien metsästäjiksi".

"90 prosentin osumatarkkuus"

Kaupunkeja ympäröivät torjuntajärjestelmät ovat aina korkeassa valmiudessa. Nyt lennokki-iskuja vahtivat sotilaat ovat kuitenkin erityisen valppaina, kun maan johto on varoittanut Venäjän uudesta hyökkäyksestä idässä.

Lennokkien metsästäjät toimivat liikkuvissa ryhmissä, jotka on yhdistetty toisiinsa tutkien ja komentopaikkojen kautta. Ryhmillä on käytössä muun muassa laseretäisyysmittarit ja lyhyen kantaman ohjuksia.

Andrew-niminen sotilas sanoo CBC:lle, että hänen osastonsa on ampunut alas viisi lennokkia sen jälkeen, kun se suoritti koulutuksensa muutama kuukausi sitten.

Andrew kuvailee, että ensimmäisen lennokin alasampumisessa oli kuin "adrenaliinishotti", mutta nykyään se on normaalia työtä.

Hänen mukaansa ryhmillä on 90 prosentin osumatarkkuus.

Iranilaislennokit ovat aiheuttaneet suurta tuhoa Ukrainassa, etenkin sähköverkolle. Ukrainalaisten keskuudessa ne ovat saaneet nimekseen "kuoleman ruohonleikkurit" lennokkien ruohonleikkuria muistuttavan äänen vuoksi. 

Lue myös:

    Uusimmat