Guardian: Britannia harkitsee Israelin asevientilisenssien asettamista tauolle

Britannian hallitus on harkitsemassa Israelin asevientilisenssien asettamista tauolle, jos pääministeri Benjamin Netanjahu toteuttaa maahyökkäyksen Rafahiin. Asiasta kertoo Guardian.

Diplomaattinen paine Britanniaa vastaan on kasvanut humanitaarisen tilanteen pahentuessa Gazassa. Guardianille puhuneiden hallituslähteiden mukaan Britannia voi tehdä päätöksen asiasta nopeasti, jos Israelin katsotaan rikkovan kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

– Emme aliarvioi mahdollisesti toteutettavan täysimääräisen maahyökkäyksen aiheuttamia tuhoisia humanitaarisia seurauksia. Kehotamme edelleen Israelia varmistamaan, että sen operaatiot ovat rajoittuneita vain sotilaskohteisiin ja tekemään kaikki tarvittavat toimenpiteet, jotta siviilejä ei vahingoitettaisi ja koteja tuhottaisi, ulkoministeri David Cameron kertoi kirjeessään ulkoasianvaliokunnalle.

Luottamuksellisissa keskusteluissa Britannian viranomaiset ovat kertoneet uskovansa, että Israel tulee hyökkäämään Rafahiin. 

Britannia, kuten monet muut valtiot, ovat pyrkineet lisäämään painetta Israelia kohtaan, jottei se aloittaisi laajaa maahyökkäystä Rafahiin.

Guardianin mukaan Britannia myönsi vuonna 2022 asevientilupia Israeliin ainakin noin 49 miljoonan euron edestä.

Britannian hallitus ei ole vielä julkistanut viime vuoden lukuja aseviennin osalta.

Juttua korjattu 22.2.2024 kello 12.05: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Britannian asevienti oli vuonna 2022 oli kaikkiaan arvoltaan noin 49 miljoonaa euroa. Todellisuudessa Britannia myönsi vuonna 2022 asevientilupia 49 miljoonan euron edestä Israeliin

Lue myös:

    Uusimmat