Mainos

Googlen hittilaite kokeilussa - videot televisioosi halvalla tikulla

Tämänkertaisessa laitetestissämme on MTV3:n Katsomo-palvelun kokeilukäyttöön tullut Googlen Chromecast-laite.

Kyseessä on Yhdysvalloissa suurta suosiota saanut pieni tikku, jonka kautta televisiolle voidaan striimata netistä videoita ja musiikkia. Tikkua ohjataan mobiililaitteen tai tietokoneen avulla.

Laitteen suosion takana on ollut erityisen edullinen hinta: Chromecast nimitäin maksaa Yhdysvalloissa vain 35 dollaria eli noin 26 euroa.

MTV3 testasi pientä hittitikkua ja vaikutelma oli, että kyseessä on hintansa arvoinen laite.

Yksinkertainen toteutus

Chromecastissa on useita piirteitä, jotka tekevät siitä kiehtovan laitteen:

Sen toimintoja voi ohjata sekä Googlen Android-laitteilla että Applen iOS -laitteilla. Tämän lisäksi tikulle voi lähettää tavalliselta tietokoneelta Chrome-selaimen ruutunäkymän langattomasti televisiossa katsottavaksi. Varsin monipuoliset käyttömahdollisuudet tarjoava pieni tikku siis.

Kokeilimme Chromecastin käyttöä Nexus 7 -tabletilla Philipsin 55-tuumaisen FullHD-television kanssa.

Chromecast on toteutukseltaan hyvin yksinkertainen. USB-tikkua muistuttava laite kytketään television HDMI-liitäntään. Virtansa laite saa erillisellä piuhalla, joka kytketään joko television USB-liitäntään tai vaihtoehtoisesti adapterilla pistorasiaan.

Myös Chromecastin käyttöönotto on yksinkertaista, sillä laitteen asennusta varten mobiililaitteeseen on vain ensin hankittava erillinen Chromecast-sovellus.

Suurimpana ongelmana tällä hetkellä on se, että Chromecast ei vielä toistaiseksi ole myynnissä Suomessa. Jotkut ovat tosin saaneet tilattua tikun nettikaupan kautta. Tästä johtuen myöskään Chromecast-sovellusta ei saa hankittua suoraan Googlen Play-sovelluskaupasta.

Jouduimmekin asentamaan sovelluksen tablettiimme verkosta kiertotien kautta Play-kaupan ulkopuolelta.

Striimi suoraan verkosta

Kun Chromecast on kytketty WiFi-verkkoon, niin käyttö on varsin helppoa.

Plussaa

Miinusta

Tällä hetkellä laite tukee mobiililaitteissa YouTubea, Netflixiä ja Play-musiikkipalvelua.

Videon siirto television ruudulle tapahtuu yksinkertaisesti niin, että esimerkiksi YouTube-videon yhteydessä näkyvää "ikkuna-painiketta" klikataan tabletissa. Tämän jälkeen video siirtyy television ruudulle.

Videoita voi kelata ja niiden äänenvoimakkuutta säätää mobiililaitteen omilla äänenvoimakkuuspainikkeilla. YouTube-videoista voi kasata myös valmiiksi katselulistoja.

Äänenvoimakkuuden säätö tabletin kautta oli kokeilussamme hieman tökkivää silloin, kun voimakkuutta klikkaili portaittain yksittäisillä napautuksilla. Pidempiä painalluksia tehdessä äänenvoimakkuus säätyi kitkattomammin.

Chromecastin kautta pyörivä video ei kuluta sitä ohjaavan mobiililaitteen resursseja tai akkua, sillä Chromecast nappaa katsottavan videon suoraan verkosta. Tabletti tai älypuhelin toimii siis vain eräänlaisena kauko-ohjaimena.

Testasimme laitetta myös Netflix-videopalvelun kanssa. Videot näkyivät myös tässä tapauksessa ongelmitta, ja kuvanlaatu oli erittäin hyvä.

Yksinkertainen laite, jolla suuri potentiaali

Mikäli älytelevisiosi valikosta löytyy valmiina jo nettiselain, YouTube ja Netflix, niin Chromecast ei välttämättä tarjoa suurta mullistusta. Tällä hetkellä onkin sangen harmillista, että Chromecastin tukemien mobiilisovellusten valikoima on niin suppea.

Kiinnostus kohdistuukin tässä tapauksessa siihen, mitä Chromecast pystyy tarjoamaan jatkossa.

Suosion myötä on nimittäin odotettavissa, että laitteelle alkaa virrata kiihtyvällä tahdilla monia striimausta kätevästi hyödyntäviä sovelluksia. Tässä mielessä Chromecast saattaa lähitulevaisuudessa hyvinkin osoittautua hyödylliseksi lisälaitteeksi myös monipuolisen Smart-TV:n kaveriksi.

Helppokäyttöisyyden takia erityisesti YouTube-videoita tuli testimme aikana katseltua usein Chromecastilta television oman Smart TV-sovelluksen sijaan. Monihan muutenkin selailee ja katsoo YouTube-videoita mieluiten mobiililaitteellaan - nyt kuvan saa surffailun tiimellyksessä siirrettyä saman tien suurelle näytölle yhtä nappia painamalla.

Mikäli Chromecast laite tulee virallisesti myös Suomen markkinoille, niin tuettujen sovellusten määrä voikin jo tällöin olla kattavampi.

Alhaisen hintansa takia Chromecast on joka tapauksessa houkutteleva lisälaite sellaiselle sohvaperunalle, joka haluaa yksinkertaisella tavalla välittää sisältöjä langattomasti suurelle televisioruudulle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.