G20-ryhmältä laajaa tukea kahden valtion mallille Lähi-idässä

G20-maiden ulkoministerien huippukokouksessa Brasiliassa tärkeimpiä aiheita olivat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Israelin käymä sota äärijärjestö Hamasia vastaan.

G20-ryhmä tukee laajasti kahden valtion ratkaisua Lähi-idän konfliktiin, kertoo Brasilia torstaina isännöimänsä G20-maiden ulkoministerien kaksipäiväisen huippukokouksen päätteeksi.

Brasilian ulkoministeri Mauro Vieiran mukaan kokouksessa vallitsi yksimielisyys siitä, että kahden valtion ratkaisu on ainoa mahdollinen ratkaisu alueella. Vieiran mukaan jokainen aiheen esille nostanut ministeri ilmaisi tukensa kahden valtion mallille.

Kahdenkymmenen johtavan maailmantalouden ulkoministerit ilmaisivat tukeaan kahden valtion mallille vain päivä sen jälkeen, kun Israelin parlamentti oli äänestänyt ylivoimaisella enemmistöllä Palestiinan valtion yksipuolista tunnustamista vastaan. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan parlamentin päätös oli voimakas viesti kansainväliselle yhteisölle.

Gazassa veristä sotaa käyvä Israel on viime aikoina kohdannut yhä voimakkaampaa kansainvälistä painostusta Palestiinan valtion perustamiseksi, myös liittolaiseltaan Yhdysvalloilta.

Asialistalla sodat ja konfliktit

G20-maiden ulkoministerien huippukokouksessa Brasiliassa tärkeimpiä aiheita olivat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Israelin käymä sota äärijärjestö Hamasia vastaan.

Kokoukseen osallistuivat muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja EU:n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell.

Brasilian ulkoministeri Vieira sanoi keskiviikkona G20-maiden edustajille, että monenvälisillä instituutioilla ei ole asianmukaisia välineitä vastata nykyisiin haasteisiin.

Tästä esimerkkinä toimii hänen mukaansa se, miten lamaantunut YK:n turvallisuusneuvosto on ollut esimerkiksi Israelin Gazassa ja Venäjän Ukrainassa käymien sotien edessä.

Yhdysvallat torppasi tiistaina YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselman, jolla olisi vaadittu tulitaukoa Gazan alueelle.

Kyseessä oli vuoden ensimmäinen korkean tason kokous G20-ryhmälle, joka pitää vuotuisen G-20-johtajien huippukokouksen marraskuussa Rio de Janeirossa.

Lue myös:

    Uusimmat