Mainos

Francon jäännökset siirretään tänään pois Kaatuneiden laaksosta – pelätään houkuttelevan natseja ja muita äärioikeistolaisia

1:58
Video: Keskustelu Francon haudasta herätti tunteita Espanjan pääkaupungissa Madridissa kesäkuussa.

Espanjan edesmenneen diktaattorin Francisco Francon jäännökset siirretään pois Kaatuneiden laakson mausoleumista tänään. Franco haudataan vaimonsa viereen perhehautaan El Pardoon Madridin pohjoispuolelle.

– Haudasta kaivaminen ja uudelleenhautaus tehdään kunnioittavalla tavalla hänen omaistensa läsnä ollessa, sanoi oikeusministeri Dolores Delgado lausunnossaan maanantaina.

Maan sosialistihallitus ilmoitti maaliskuussa, että Francon jäännökset siirretään pois Kaatuneiden laaksosta (Valle de los Caidos) Madridin länsipuolelta. Hallituksen mukaan Espanja ei voi "jatkaa diktaattorin perinnön ylistämistä" mausoleumissa, josta on tullut turistien ja äärioikeistolaisten suosima nähtävyys.

Oikeus hylkäsi aiemmin kaikki Francon omaisten vaatimukset päätöksen pyörtämisestä.

Francon jälkeläiset olisivat halunneet, että tämän jäännökset joko pysyvät Valle de los Caidosissa tai jos se ei ole mahdollista, ex-diktaattori haudattaisiin Almudenan katedraaliin Madridissa, jonne on haudattu Francon tytär.

Hallitus pelkäsi kuitenkin liian keskeisen hautapaikan vetävän paikalle natseja ja äärioikeistolaisia.

Valle de los Caidosin mausoleumi rakennettiin vuosina 1940–1959, ja sitä oli tekemässä muiden muassa kymmeniätuhansia poliittisia vankeja. Sinne on haudattu yli 33 000 Espanjan sisällissodassa kaatunutta.

Franco hallitsi Espanjaa vuosina 1939–1975.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja