Folke West: Panamassa minua pidetään pähkähulluna

Folke West, suomalaisten tuntema matkamies, elää yhä tyytyväisenä matkalaukkuelämää. Folke kertoo Studio55.fille ikinuoren asenteensa ja ulkonäkönsä salaisuuden.

Yleisö on päässyt kurkistamaan Folke Westin siivellä lukuisiin maailmankolkkiin. Mies muistetaan muun muassa tv-ohjelmistaan Folken matkassa ja Matkamies.

− Lähdimme liikkeelle vuonna 1991 ja matkustimme käytännössä yhtä soittoa vuoteen 2003. Kaksitoista vuotta tien päällä oli huikea kokemus. Välillä tosin tuntui, että meillä on hieman turhankin kiire, Folke sanoo.

Lopulta ohjelmasarja meni levolle, mutta Folke ei. Miehet tavarat ja kodit ovat ripoteltuina ympäri maailmaa: Suomessa, Ruotsissa, Kuubassa ja Panamassa.

− Toimin tällä hetkellä päätyönäni konsulttina Kuuban ja Panaman matkailuviranomaisille. Panamaa markkinoin ympäri maailmaa eri paikoissa ja tilaisuuksissa. Lisäksi kiertelen maata muun muassa ulkomaisten tv-ryhmien kanssa, Folke kertoo nykyisistä toimistaan.

Kävellen joka paikkaan

Folkella on yksinkertainen resepti siihen, miten hän jaksaa ylläpitää aktiivista elämäntyyliään.

− Kävelen aina kun se on mahdollista. Autoa käytän vain pakon edessä. Kilometrejä voi kertyä jopa 15 päivässä, Folke toteaa.

Folke asuu tällä hetkellä pääosin Panama Cityssä, jossa lämpötilat keikkuvat jatkuvasti yli +30 asteessa. Paikalliset pitävät ruuhkaisen liikenteen seassa helteellä köpöttelevää miestä pähkähulluna.

− Panamalaiset eivät pidä siitä, että hiki nousee pintaan. Minun mielestäni se on vain luonnollinen ilmiö. Suunnittelen osallistuvani Havannan maratonille, mikäli reistaileva selkä vain kestää, Folke sanoo.

Vaimo jakaa elämäntyylin

Ikää tiedusteltaessa Folkella on vastaus valmiina: alle eläkeikäinen, miten kukin sen nyt haluaa määritellä! Rinnalla kulkee kuubalainen vaimo, joka on liikunnallinen hänkin. Folke ja Lene Marbel Benauides menivät naimisiin vuonna 2007.

− Hän on hyvä inspiraation lähde, Folke kehuu itseään reilusti nuorempaa vaimoa.

Entinen tanssija, nykyään liikunnanohjaajana työskentelevä Lene on saanut myös miehensä houkutelluksi jumppasalille.

− Käyn Lenen aamujumpissa; takarivistä käsin, Folke tarkentaa hyväntuulisesti.

Kaksikko matkustaa myös yhdessä sen minkä pystyy. Kuubalaisena Lenen on vaikeaa saada viisumia. Tuoreimman Suomen-reissunsa jälkeen Folke koukkaa Venäjän kautta takaisin Panamaan, ja Lene jää Suomeen.

− Lenellä on hotelli- ja ravintola-alan koulutus. Hän tekee seuraavat kaksi kuukautta töitä ravintola Johansissa Porvoossa, Folke kuvaa pariskunnan vauhdikasta elämäntyyliä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat