Flunssaksi luultu tauti olikin harvinainen oireyhtymä – nuori nainen halvaantui kaulasta alaspäin: ”Tämä on vaikein kulkemani matka"

Nuoren skottinainen luuli sairastaneensa flunssaa, vaikka kärsi todellisuudessa harvinaisesta Guillain-Barrén oireyhtymästä, kertoo skottilainen Evening Times.

Skotlantilainen Danielle McGuinness, 29, odotti tammikuussa innolla matkaansa Kambodžaan ja Vietnamiin. Kaakkois-Aasiassa nuoren naisen oli tarkoitus tehdä vapaaehtoistyötä ja opettaa paikallisille englantia.

Danielle oli kärsinyt flunssamaisista oireista jo jouluna ja uutenavuotena, mutta yskiminen ja oksentelu eivät olleet herättäneet hänessä suurempia huolia. Edessä häämötti kuukauden mittainen reissu, kyllä hän siihen asti jaksaisi, Danielle ajatteli.

Hyvää tarkoittava matka kuitenkin peruuntui yllättäen, kun vain tunteja ennen lentoa Danielle huomasi tunnon häviävän raajoistaan. Hän ymmärsi jonkin olevan pahasti vialla. Danielle kiidätettiin sairaalaan.

Ensimmäinen lääkäri luuli matkajännitykseksi – toisella oli huonompia uutisia


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Yleislääkäri kertoi, että Daniellen oireet olivat seurausta ahdistuneisuudesta, jonka edessä oleva matka herätti.

Danielle ei vakuuttunut lääkärin diagnoosista. Tunne sai vahvistusta olon muututtua heikommaksi. Daniellen äiti vaati tyttärensä menevän sairaalaan.

Sairaalassa Daniellen oireita ei enää pidetty psykosomaattisina. Hänellä diagnosoitiin harvinainen Guillain-Barrén oireyhtymä – hermojuuren tulehdus, jossa elimistön puolustusmekanismi ohjautuu omia kudoksia vastaan. Danielle vaivutettiin koomaan, sillä tulehdus oli levinnyt hänen keuhkoihinsa.

Danielle ei tiennyt sen enempää kuin lääkäritkään, mistä oli Guillain-Barrén oireyhtymän saanut. Lääkärit epäilevät, että naisen loppuvuoden flunssamaiset oireet olivat oireita harvinaisesta taudista.

Guillain-Barrén oireyhtymän altistavana tekijänä pidetään esimerkiksi virusten aiheuttamia ylähengitystieinfektioita ja tiettyjä ripulitauteja, kertoo Terveyskirjasto. Hermojuuritulehduksen oireet alkavat yleensä melko äkillisesti alaraajoista, joissa ilmaantuu tuntohäiriöitä. Taudinkuva on hyvin vaihteleva – joskus oireet voivat edetä neliraajahalvaukseen asti. Pahimmissa tapauksissa myös hengityslihakset heikentyvät.

Halvaantui kaulasta alaspäin

Kun Danielle herätettiin koomasta, hän oli halvaantunut kaulasta alaspäin eikä kyennyt puhumaan henkitorven leikkauksen seurauksena. Danielle joutui makaamaan sairaalasängyssä 11 viikon ajan. Hänen lihaksensa alkoivat surkastua.

– Minun piti opetella kaikki uudestaan: miten harjata hiukset, miten nousta istumaan – aivan kuten vauva, Danielle sanoo.

Hyvän hoidon ja läheisten tuen ansiosta Danielle alkoi parantua.

Takapakeista huolimatta mieli on positiivinen

Viime kuussa Daniellen kunto romahti sappirakon pettäessä.

– Tämä on vaikein kulkemani matka. Jokapäiväinen kotonaolo ajaa minut hulluksi, en voi tehdä mitään ja mietin koko ajan, tuleeko se takaisin.

Danille on nyt oppinut kävelemään ilman apua ja pystyy pääosin huolehtimaan itse itsestään. Jatkuva väsymys ja kunnon ajoittainen heikentyminen kuitenkin saattavat vaivata häntä loppuelämän.

Terveyskirjasto kertoo, että Guillain-Barrén oireyhtymästä toipuminen kestää viikoista useisiin kuukausiin taudin vaikeusasteen mukaan. Yksi neljästä toipuu täysin, mutta siihen voi kulua jopa vuosi. Pysyvät hermosto-oireet ovat mahdollisia, mutta hermojuuritulehdus ei normaalisti uusiudu.

Kaikesta huolimatta Danielle on pysynyt positiivisena. Hän aikoo vielä joskus matkustaa Aasiaan, kuten tarkoituksena oli.

***
Selätä flunssa tällä tehojuomalla! Resepti videolla.


Lue myös:

    Uusimmat