Mainos

Fiskars Edge uutuusveitset testiryhmäläisten kokeilussa – lue arviot eri veitsimalleista!

Veitsikoulun testiryhmä kokeili uutuusveitsiä kotikokkailuissa. Miten eri veitset toimivat keittiössä? Lue testaajien kommentit.

Veitsikoulun 35 testiryhmäläistä kokeili Fiskars Edge uutuusveitsiä kahden viikon ajan syksyllä 2012. Testaajia pyydettiin antamaan arviot esimerkiksi yleisvaikutelmasta, veitsen kahvasta, toimivuudesta ja siitä, miten pinnoitettu veitsi toimi verrattuna pinnoittamattomaan veitseen. Jokaista mallia arvioi viisi eri testaajaa.

Testiryhmän mietteet: Kokinveitsi 19 cm

Tämä iso kokinveitsi on leveäteräinen ja monikäyttöinen veitsi lihan leikkaamiseen, vihannesten pilkkomiseen ja yrttien hienontamiseen.

– Toimi hyvin kaikessa mitä tuli tehtyä. Etenkin viipaloinneissa, ohuet siivut tomaatista, kurkusta ym. Ison paistin halkaisu sujui vaivattomasti, samoin juuri leivotun hiivaleivän halkaisussa lämpimänä. Esimerkiksi voipaperin leikkaus onnistui kuin mattoveitsellä. Porsaan ulkofileen voi leikata ohuiksi siivuiksi juuri uunista tulleena. Terän ohuus antoi mahdollisuuden vaikka mihin. Varsinkin kärjen oivallinen muotoilu kapenevaksi antoi mahdollisuuden pieneenkin työskentelyyn. Tomaatista koristeita, ohuiden kurkkusuikaleiden tekoa, siemenkotien poistoa, leivän sisuksen poistoa lämpimänä. Toimi kuin pieni keittiöveitsi tarvittaessa. Ero pinnoittamattomaan oli huikea. 100% parempi jälki, keittiöpäällikkönä työskentelevä Seppo Karkkilasta arvioi.

– Veitsi on kevyt. Tasapainotus on hivenen erilainen mihin olemme tottuneet. Kahvan muotoilu on ok, itse kaipaisin jonkin verran karhennusta. Kosteana kahva oli mielestäni hivenen liukas. Parhaiten veitsi toimi vihannesten paloittelussa ja viipaloinnissa. Leipäveitseksi tästä ei oikein ole. Veitsi oli helppo puhdistaa pinnoituksen ansioista. Muutoin en havainnut pinnoitteella erityistä etua, kertoi neljän lapsen isä ja päivittäin ruokaa laittava Petteri Kangasalta.

– Veitsi oli kevyt ja terä ohut, kauniin näköinen, varsinkin kun myös terä oli musta. Kahva oli riittävän pitkä, kämmenosaan sopiva. Veitsi oli hyvin terävä ja kevyt ja sillä oli miellyttävää leikata mm. hedelmiä, lihaa, kalaa sekä vihanneksia .Vain suuria määriä esim. paahtopaistia leikatessa käsi väsyi ehkä sen kapeuden vuoksi ja asentoa/otetta piti välillä korjata. Mielestäni se toimi ihan hyvin, vaikka suurta eroa en muihin veitsiin huomannut, ehkä jonkin verran helpommin liukui leikattavaa pintaa myöden, keittiövälinefriikiksi tunnustautuva Nina vertaili pinnoittamattoman ja pinnoitetun veitsen eroja.

Testissä Santoku-veitsi

Santoku-veitsi on aasialainen, leveäteräinen ja monikäyttöinen veitsi lihan, kalan ja vihannesten leikkaamiseen.

– Kahva on hieman livakka, kahvan paksuus on sopiva. Kuivahkojen raaka-aineiden leikkuussa menee kuin kuuma naskali voihin! Erittäin kosteat raaka-aineet hieman tarttuu terään, mutta ei läheskään kuten pinnoittamattomaan veitseen. Ero on ratkaiseva pinnoittamattomaan veitseen verraten. Toimii erittäin hyvin ja hienosti, ei tartu kiinni eikä aiheuta kitkaa, leikkuutuntuma erittäin hyvä, menee siitä mistä haluan, kokkina työskentelevä Antti kommentoi.

– Tyylikäs, napakka, toimiva. Kahva istuu hyvin käteen, mutta on turhan kevyt. Nyt painopiste on liikaa terän puolella. Kokeilin veistä vain "chopping"-tyyppiseen pilkkomiseen. Siihen se oli erinomainen. En käyttäisi tämän tyyppistä veistä viipalointiin. Pinnoitettu terä ei ole liukas, joten pieneksi hakatut raaka-aineet tarttuivat siihen ja terää piti pyyhkiä puhtaaksi aika ajoin. Tosin esim. sipulisilppu tarttuu myös pinnoittamattomaan terään, aasialaista kokkausta harrastava ja Kiinassa asunut Katriina kertoi.

– Veitsi on omiaan pilkkomiseen, viipaloimiseen ja kuutioimiseen. Lievästi kaareva terä keinuu vaivattomasti nopeammassakin rytmissä ja (ainakin toistaiseksi) erittäin terävä terä tekee työnsä hyvin. Pinnoitus estää hiukan viipaleiden tarttumista. Mitenkään maagisen hyvä pinnoite ei ole, ero normaaliveitseen on loppupeleissä aika pieni. Tosin pinnoitteen ansiosta puhdistus on helpompaa, ruoanlaitosta innostunut Olli kommentoi.

Deba-veitsi erottui edukseen tositoimissa

Tämä aasialainen veitsi sopii erityisesti vihannesten leikkaamiseen.

– Ihana! Istuu käteen kuin hansikas ja erittäin hyvännäköinen. Helppo ja hyvä ote syntyy automaattisesti. Miellyttävä muotoilu. Toimii arkisena yleisveitsenä ja sopii mainiosti myös 13-vuotiaan käteen. Ainakin vielä alkuihastus niin syvää, ettei ainakaan moitittavaa. Ihanan kevyt kokonaisuus, materiaali ainakin antaa mielikuvan ohuemmasta terästä, kuin perinteinen pinnoittamaton veitsi, innokas helsinkiläinen kotikokki Kirsi kirjoitti.

– Erottui edukseen tositoimissa, kuten porkkanan/paprikan/kaalin pilkkomisessa. Tomaatin leikkuussa se ei mielestäni ollut muita veitsiä parempi. Tomaatti vaatii hyvin terävän veitsen. Käytössä ensimmäinen ero tavalliseen veitseen näkyi siinä, että leikatut palat/viipaleet eivät liimautuneet veitsen kylkeen. Pinnoitettu terä on myös selkeästi helpompi puhdistaa kuin tavallinen terä, ruoanlaittoa rakastava Päivi Raumalta kommentoi.

– Todella terävä, ohut terä. Ohuen teränsä ansioista toimii hyvin vihannesten kanssa. Ehkä ihan aavistuksen ohut kahva? En saanut omaan käteen ihan parasta otetta, etusormi nousi helposti veitsen terän päälle. Vihannesten leikkuussa toimi parhaiten, viiltävällä liikkeellä toimi hyvin. Kun yritti käyttää nopeasti keinuvalla liikkeellä, veitsi ei oikein toiminut? nuoria kokkaamaan opettava Jyri arvioi.

– Positiivinen kokemus. Kahva miellytti, juurekset löysivät oikean muotonsa mukavan helposti. Isot perunat olivat hankalia noin pienelle veitselle. Odotin enemmän, mutta en pettynyt, keittiöhifistelyä harrastava Mikko totesi testaamastaan Deba-veitsestä.

Miten pinnoitettu ja pinnoittamaton veitsi eroavat?

Tukeva, leveäteräinen Kokinveitsi 15cm on tarkoitettu vihannesten ja lihan leikkaamiseen. Tätä veistä kokeillut testiryhmä innostui kertomaan kokemuksistaan siitä, kuinka pinnoitettu veitsi eroaa tavallisesta, pinnoittamattomasta veitsestä.

– Sopivan kokoinen, näpsäkän näköinen pilkkomisveitsi. Vaalea terä erottui hyvin tummasta teräksestä, kiinnitti huomioni ensimmäisenä. Tuo terän erottuminen selvästi helpottaa sitä, että voi seurata terän kuntoa paremmin. Tässä uudessa veitsessä oli myös liukkaampi pinta kahvassa. Jos käsi on märkä voi olla hankalaa otteen pysyä. Pienempi kokkiveitsen koko oli mielestäni eduksi tiettyjen ruoka-aineiden kohdalla. Ainakin sipulin, porkkanan, perunan ym. pilkkominen sujui näppärästi. Voin pilkkomisessa jäi voita terään kiinni ja perunan viipaloinnissa terä tuntui välillä nihkeältä. Jos on tärkkelystä, kiinteää rasvaa tms. niin jonkun verran kiinni jäi, päivittäin kokkaava Tiina Järvenpäästä kommentoi veitsen pinnoitusta.

– Toimii parhaiten lihan suikaloinnissa ja kuivahkojen kasvisten/hedelmien paloittelussa (sipuli, porkkana, kurkku, banaani, mango jne.) Ei niin hyvin rasvaisen kalan ja kosteiden vihannesten käsittelyssä (tomaatti, ananas, jne.) Liha/kasvikset tarttuvat samalla tavoin terän kylkeen kiinni, mikä on häiritsevää jos täytyy nopeasti käsitellä suuria määriä raaka-aineita, koska terää pitää "tyhjentää" välillä. Puhdistuksessa oli hieman eroa. Jos esim. valkosipulin antoi kuivua terään, irtosi se selvästi helpommin hanan alla kuin normaalista terästä, myös Mikko Helsingistä vertaili pinnoitetun ja pinnoittamattoman veitsen eroja.

– Erittäin hyvä. Kokeilin sitä lähes kaikkeen keittiössä ja pidin siitä, että se toimii yllättävän monessa puuhassa yleisveitsenä todella hyvin. Veitsi oli terävä eivätkä leikattavat aineet tarttuneet siihen. Istui käteen todella hyvin ja toimi sen jatkona huomaamatta. Veitsi toimi parhaiten pilkkomisessa - jopa kuorimisessa - eli näppäränä yleisveitsenä. Kokeilin myös leivän leikkuuseen - leipä oli tosi tuoretta ja tulos ei ollut paras mahdollinen. Mieheni hehkutti, että veitsi toimii loistavasti myös leivän leikkuuseen. Ruoka ei tarttunut veitseen juuri ollenkaan, edes leikatessa kesäkurpitsaa, joka yleensä jämähtää veitseen, ruoanlaittoa lähes ammattimaisesti harrastava Maija Espoosta kiitteli.

Kokemuksia leipäveitsestä

Leipäveitsessä on hammastettu terä, joka leikkaa vaivattomasti kovakuoristakin leipää.

– Esteettisesti kaunis. Pinnoite pääsee oikeuksiinsa tuoreen leivän leikkaamisessa, kun tuoretahmea taikinaisuus ei takerru veitseen. Muussa käytössä pinnoite yhdessä leikkauskaarevuuden kanssa on eduksi suurten hedelmien ja juuresten kuorimisessa, perheen leivänleikkuusta huolehtiva espoolainen Martti kommentoi.

– Veitsen toimivuuteen olen todella tyytyväinen. Veitsi suorastaan luisti leikatessa. Jopa minä sain sillä siistiä ja tasaista jälkeä ja tuntui kuin olisi kokkina leikannut. Toimi kyllä myös muussakin mm. pilkkomisessa ja leikatessa esim. lihaa, pizzaa, vihanneksia. Pinnoitetun veitsen pinta on helpompi pitää puhtaan. Pelkkä pyyhkiminen riitti, totesi Heli Keuruulta.

– Hyvä, riittävän iso ja tukeva. Kahva voisi olla hiukan "kumimaisempi" ja reikä olisi kätevä kun kuivaan kaikkia mahdollisia keittiövälineitä s-koukuista roikottamalla. Käteen sopiva, saa tukevan otteen. Isoon, kovakuoriseen "paperipussileipään" oikein hyvä, kirjoitti Paula Turusta.

Kommentteja juuresveitsestä

Juuresveitsessä on suora terä ja tukeva kärki. Sopii vihannesten ja hedelmien kuorintaan. Tätä mieltä testaajat olivat.

– Helppoa ja vaivatonta käyttömukavuutta. Ehkä hivenen liian kapea kahva, mutta ergonomia korjaa tuon pienen muotoseikan. Vastaotteella käytettynä lähes täydellinen työväline kuorimiseen ja siivuttamiseen. Luisto-ominaisuudet huippuluokkaa. Ei minkäänlaista vastahankaongelmaa normiveitseen verrattuna. Hedelmien ja kasvisten pilkkominen ollut ”yhtä juhlaa”, Oskari Tampereelta kiitteli.

– Hyvälaatuinen juuresveitsi, joka sopisi jokaisen keittiöön. Kahva oli hyvän muotoinen, sitä oli helppo pitää kädessä ja siitä sai napakan otteen. Minusta veitsi toimi moitteettomasti. Se leikkasi hyvin kovempia kuin pehmeämpiäkin juureksia sekä hedelmiä. Se oli ainakin helppo pitää puhtaana, varsinkin kun opiskelijan keittiöön ei mahdu astianpesukonetta, joten käsin pestynäkin helppo pitää puhtaana, vastikään omaan kotiin muuttanut Sonja Joensuusta kertoi.

Pieni keittiöveitsi

Tämä veitsi on keskikokoinen, kätevä ja monikäyttöinen veitsi, jossa on hammastettu terä. Sopii esimerkiksi tomaattien ja muiden pehmeiden, paksukuoristen vihannesten leikkaamiseen. Tässä testiryhmän arviot.

– Kokeilin jopa hieman jäiseen poronkäristyslihaan ja hyvin leikkasi ja sahalaitaisuus helpotti leikkausta mielestäni. Normaalisti olen leikannut isolla kokkiveitsellä tai lapinleukulla, majoituspalvelualalla työskentelevä Jari K kertoi.

– En ole ennen löytänyt veistä, jolla pehmeäkuorisen tomaatin saa näin napakasti ja siististi leikattua. Jopa hieman ylikypsän ja todella pehmeän tomaatin saa tämän kanssa leikattua siististi ja tarkasti. En malttanut kokeilla veistä mihinkään kovempaan materiaaliin, sillä haluan säilyttää tämän terävänä tomaattiveitsenä, jota tarvitsen useasti päivässä. Olisikohan terään tarttunut hieman vähemmän leikattavasta materiaalista? En ole aivan varma. Erinomainen tuote joka tapauksessa, Kristiina kommentoi.

– Miellyttävä veitsi, hieman erilainen muotoilu. Pyöreä terän pää jäi vähän kysymysmerkiksi, mitä sillä on haettu. Kahva on tukeva ja hyvin käteen sopiva, joskin hieman kulmikas. Kova pinta ei kuitenkaan ollut liukas (paitsi käsien ollessa märkä). Veitsi on aivan erinomainen leikatessa pehmeitä kasviksia ja hedelmiä, parhaimmillaan tomaatin kanssa. Myös esim kovakuoristen sämpylöiden halkaisu käy tällä erinomaisesti. Koviin juureksiin se ei oikein hyvin sovellu. Veitsen terä leikkaa hyvin. Näin kapeassa terässä pinnoistus ei pääse parhaiten oikeuksiinsa, mutta näyttäisi että esimerkiksi kurkkusiivut irtoavat hyvin. Teroitus on myös hyvä, intohimoinen kotikokki Jari R ruoti.

Testiryhmän tarjoaa: Fiskars

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja